AKTUELNO

Selektor košarkaške reprezentacije SAD Greg Popovič okupio je danas igrače uoči početka priprema za Svetsko prvenstvo u Kini.

Kako prenosi Asošiejted pres, delovalo je da je Popovič imao malih poteškoća da kontroliše svoje emocije. On je na prvom sastanku pričao o tradiciji, šta znači igrati za reprezentaciju, očekivanjima, žrtvovanju i poštovanju protivnika, a utisak je da je jedino loše bilo kada je prestao da priča.

- Posle tog govora svi su bili spremni da od samog početka igraju utakmicu za njega, makar morali da prodju kroz zid - rekao je bek SAD Džo Haris.

SAD su na poslednja dva Svetska prvenstva osvijili zlatnu medalju, a Popovič je istakao da na predstojećem može samo da se potrudi da nacionalna selekcija uradi isto, iako se veliki broj igrača nije odazvao pozivu.

- Svetsko prvenstvo mi je od početka na umu svakog dana, šta želim da uradim i šta bi trebalo uraditi da ponovimo ono što je potrebno uraditi - rekao je Popovič.

On je naveo da je "velika odgovornost" pred igračima, kako zbog nastupa za nacionalnu selekciju, tako i zbog tradicije pobedjivanja, koja sigurno stvara neku vrstu pritiska.

- Igrati za reprezentaciju je iznad igranja za bilo koji NBA tim. Odgovornost je znatno veća, a posebno ako se osvrnemo na našu tradiciju - kazao je selektor Popovič.

SAD će nastup na Svetskom prvenstvu početi protiv Češke u Šangaju 1. septembra, tačno 13 godina od kada su upisali poslednji poraz na Mundobasketu ili Olimpijskim igrama.

Pored Češke, Amerika će u Grupi E igrati još i protiv Turske i Japana.

#Reprezentacija

#Sjedinjene Američke Države

'