AKTUELNO

S koronom ćemo se boriti još dugo, do septembra ćemo imati veći broj zaraženih i pravo je vreme da pokažemo ličnu odgovornost, kaže infektolog prof. dr Žarko Ranković.

U Srbiji iz dana u dan beležimo porast broja novozaraženih koronavirusom, a stručnjaci upozoravaju da ćemo imati još više inficiranih.

S obzirom na to da je do povratka đaka u školske klupe ostalo mesec dana, mnogi roditelji su zabrinuti kako će đaci od 1. septembra pohađati nastavu.

- Poučeni iskustvom iz prethodne dve godine i posledicama onlajn nastave, nadamo se da će učenici u septembru biti u školskim klupama, jer ništa ne može da zameni živu reč nastavnika i odlazak u školu. Broj zaraženih raste, a verovatno će ih na jesen biti još više, pa se bojimo da će nam deca ostajati kod kuće iza ekrana televizora i tableta - kaže za Kurir zabrinuta majka D. Rančić.

Suviše opušteni

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da ćemo se, nažalost, još dugo vremena boriti sa koronom, a da do septembra možemo da očekujemo veći broj zaraženih.

Mirsad Đerlek

Kapacitet kovid bolnica popunjen do 35 odsto Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je juče da je, nakon povećanja broja inficiranih koronavirusom na dnevnom nivou, kapacitet kovid bolnica popunjen do 35 odsto. - U bolnici u Batajnici smešteno je 260 pacijenata, u Novom Sadu 155, u Kruševcu 154, a deo pacijenata je smešten u VMC Karaburma. Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu produženo je do 22 sata, a tri ambulante - u Zemunu, na Novom Beogradu i Paliluli - rade 24 sata. Iskreno, nisam zabrinut, ali jesam oprezan zato što je kovid pokazao tokom ove dve, dve i po godine da je nepredvidiv. U bolnicama su uglavnom smešteni stariji pacijenti, ali ima i mlađih. U toku ove nedelje će se aktivirati i infektivna odeljenja za kovid pozitivne pacijente - rekao je Đerlek za Javni servis.

- Od početka epidemije se dosta pričalo o tome dokad ćemo se boriti sa koronom, pa je bilo priče da će trajati i nekoliko godina. Kako trenutno stoje stvari, pošto su se ljudi previše opustili, sa kovidom ćemo se boriti još dugo.

Na početku pandemije nam je ovaj virus bio potpuna nepoznanica, susretali smo se sa nečim novim, ali država je ta koja je u kratkom vremenskom periodu obezbedila vakcine, lekove, izgradila kovid bolnice. Međutim, sada je pravo vreme i da u ovom sedmom talasu pokažemo malo i ličnu odgovornost - kaže prof. dr Ranković i dodaje:

Foto: Tanjug AP/CECILIA FABIANO/LAPRESSE VIA AP, Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

- Svako od nas treba da bude svestan toga da, kada ulazi u zatvoreni prostor, treba da nosi masku, bilo u prodavnici, prevozu... Zatim, treba održavati ličnu higijenu ruku, dezinfekciju, redovno provetravati prostorije, ali i ono najvažnije - vakcinacija sa tri doze vakcine, dok se starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima preporučuje i četvrta doza jer će korona trajati sve dok ne postane sezonski virus.

Lakša slika

On navodi i da je trenutna situacija takva da iz dana u dan imamo sve veći broj obolelih, ali da klinička slika jeste lakša.

- Međutim, opet imamo veliki broj preminulih pacijenata, pa i onih koji zahtevaju priključenje na respirator. Sagledavajući trenutnu situaciju, smatram da deca od septembra treba da krenu redovno u školu. Ona su trenutno na raspustu, ionako se druže unutra ili napolju, gde su u stalnom kontaktu, zato i treba da krenu redovno u školu. Ipak, epidemiolozi će doneti konačnu odluku.

Autor: