AKTUELNO

Kompanije "Fajzer" i "Bajontek" zatražile su od američkih regulatora da hitno odobre upotrebu njihove vakcine protiv kovida-19 za decu uzrasta od pet do 11 godina, objavio je danas Fajzer na Tviteru.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je odredila 26. oktobar kao datum za diskusiju o Fajzerovoj prijavi, što znači da bi deca ubrzo nakon toga mogla početi da primaju ovu vakcinu, navodi agencija Rojters.

U sklopu kliničkog testiranja, u kojem je učestvovalo 2.268 učenika, pokazalo se da ova vakcina, koja je već odobrena za decu od 12 do 15 godina i za uzrast od 16 i za starije, izaziva snažan imunološki odgovor u ciljnoj starosnoj grupi, prenosi Tanjug.

Vakcina "Fajzer-Bajontek" je odobrena za decu uzrasta od 12-15 godina otprilike mesec dana nakon što su kompanije podnele prijavu za njenu autorizaciju.

Koordinator Bele kuće za odgovor na kovid-19 Džefri Zajents rekao je da je u daljem procesu sve spremno za trenutak kada stigne odobrenje.

- Spremni smo. Imamo zalihe. Radimo sa državama na uspostavljanju odgovarajućih lokacija za roditelje i decu radi vakcinacije, što obuhvata pedijatrijske kancelarije i komunalne lokacije - istakao je Zajents.