AKTUELNO

U Beogradu je 80 odsto bolničkih kapaciteta popunjeno nevakcinisanim pacijentima, izjavio je danas komandant vojne kovid bolnice "Karaburma" pukovnik doktor Ivo Udovičić.

Udovičić je rekao da je ta bolnica puna i da se, kada neke pacijente otpuste, njihova mesta za jedan sat popune jer je, kako kaže, pritisak na bolnice zaista veliki.

Naveo je da je najmlađi pacijent u ovoj bolnici trenutno žena koja se porodila pre tri meseca koja je, kako je rekao, u teškom opštem stanju.

"Upravo se spremamo da je intubiramo. Njen život je vrlo ugrožen", rekao je Udovičić i naveo:

"U ovoj bolnici je manje od trećine vakcinisanih i uglavnom su to oni stariji kod kojih je imuni sistem lošiji, pa i očekujemo da su vakcinisani. Svi ispod 50 godina, uglavnom ogromna većina mladih koji zauzimaju ove kapactiete su nevakcinisani".

Kazao je da je 80 odsto bolničkih kapaciteta u Beogradu popunjeno nevakcinisanim pacijentima koji, dodao je, moraju da se hospitalizuju jer imaju tešku kliničku sliku.

"Oni nemaju samo kijavicu i visoku temperaturu. Ne primamo takve pacijente, već one sa teškom kliničkom slikom", rekao je Udovičić.

Naveo je da građani koji su bili odgovorni i koji su se vakcinisali sada nemaju gde da leče svoje osnovne bolesti, pa moraju da idu u privatni sektor i sve da plaćaju.

"Sa druge strane, imamo one koji nisu odgovorni prema sebi i drugima, nisu se vakcinisali i sad zauzimaju većinu bolničkih kapaciteta i pri tome ništa ne plaćaju", rekao je Udovičić.
Kazao je da je Srbija nekada bila prva po broju vakcinisanih, a da smo sada prvi po broju zaražavanja na 100.000 stanovnika u Evropi.

"To je loš rezultat za nas. Došli smo do 50 i nešto procenata vakcinisanih i tu smo stali. Izgubili smo celo leto, kad smo mogli da se vakcinišemo. Em se nismo vakcinisali, em smo se opustili i ne pridržavamo se propisanih mera", dodao je Udovičić.