AKTUELNO

Vlasti grada Putiana na jugu Kine, koje pokušavaju da suzbiju novo žarište korona virusa naložile su danas stanovnicima da ne napuštaju grad, prekinule saobraćanje autobusa i vozova i zatvorile bioskope, barove i druga mesta.

Svako ko zbog nekog neophodnog putovanja mora da napusti Putian, grad od 2,9 miliona stanovnika u provinciji Fudžijan južno od Šangaja, mora da podnese dokaz negativnog testa na korona virus u poslednjih 48 sati, javila je gradska vlada.

Kina je proglasila da je virus pod kontrolom početkom 2020. godine, ali je imala u međuvremenu pojave zaraznijeg delta soja. Vlasti kažu da se većina novih žarišta zaraze može povezati sa putnicima koji stižu iz Rusije, Mjanmara i drugih zemalja.

U Putianu 19 novoinficiranih za koje se veruje da su se lokalno zarazili prijavljeno je u pretnodna 24 časa do ponoći, javila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

Jedan slučaj zaraze prijavljen je u Čangdžuu, takodje u provinciji Fudžijan.

Prvi slučajevi infekcije u Putianju su djaci iz okruga Sjanju, ali stručnjaci sumnjaju da je zaraza potekla od oca jednog od djaka koji se vratio iz Singapura 4. avgusta, prenosi zvanični list Global tajms.

Putnik je prošao kroz 14-odnevni karantin i devet testova, koji su svi bili negativni naveo je list pozivajući se na lokalne vlasti. List je dodao da je taj čovek imao pozitivan test u petak.

Meštanima sela u Sjanjuu, gde su zabeležene infekcije, zabranjeno je napuštanje mesta, naveo je Global tajms.

Saobraćanje autobusa i vozova prekinuto je u Putianu u subotu, javio je list.

Pored toga zatvoreni su bioskopi, teretane, turistička i druga mesta, a restoranima i supermarketima rečeno je da strogo kontrolišu brojeve klijenata i da proveravaju temperaturu. U školama je uvedeno obavezno nošenje maski.

Stručnjaci su poslati u Putian da nadgledaju rad na kontroli zaraze, javila je danas zdravstvena komisija.

Kina je prijavila 4.636 umrlih od korona virusa od 95.199 potvrdjenih slučajeva zaraze.