AKTUELNO

Imunolog dr Milanko Šekler navodi da je vrlo zabrinjavajuće što u bolnici „Batajnica”, ali i ostalim ustanovama najviše leže muškarci srednjih godina.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević za Objektiv navodi da broj pacijenata u ovoj ustanovi vrtoglavo raste, zbog čega se iz dana u dan otvaraju nova odeljenja. Najviše bolesnika je na kiseoničkoj potpori, a samo su retki među njima vakcinisani. Prema rečima dr Adžić, upravo kada legnu u bolničku postelju, shvate da su pogrešili što se nisu vakcinisali.

– Na primer, 5. avgusta smo imali samo 50 pacijenata, a sada ih je 162, od kojih čak 25 onih najtežih….Verujte, svi oni sada hoće da se pelcuju. Najgore je kad oni koje skinemo sa respiratora pitaju kada mogu da se vakcinišu – navodi dr Adžić.

Direktorka „Batajnice” navodi da joj najteže pada što i među njenim zaposlenima ima onih koji se, nažalost, još uvek nisu vakcinisali.

– Ljuta sam što nismo iskoristili priliku da se vakcinišemo, a posebno na zdravstvene radnike koji se nisu vakcinisali. Ne mogu to da prihvatim i zdušno ću se boriti da od 1. septembra ne dolaze u bolnicu i budu raspoređeni na druga mesta. Kako god da bude, mi smo spremni za četvrti talas korone – rekla je dr Adžić Vukičević.

Foto: Unsplash.com

Ona ističe da više od 90 posto pacijenata nije vakcinisano, i da najčešće pacijenti dolaze sa Crnogorskog primorja.

– Obično su to muškarci između 40 i 50 i oni su najteži bolesnici. Nažalost, ovo je lutrija, neko će da prođe sa lakim simptomima, a neko će da završi na respiratoru. Broj oko 1.000 novoobolelih u avgustu me baš brine – navela je dr Adžić.

Imunolog dr Milanko Šekler navodi da je vrlo zabrinjavajuće što u bolnici „Batajnica”, ali i ostalim ustanovama najviše leže muškarci srednjih godina.

– Imamo i tinejdžere sa visokim temperaturama koji se ne javljaju lekarima već se obraćaju apotekarima tražeći lekove za snižavanje temperature, pri čemu uopšte ne razmišljaju o tome da su možda bolesni od kovida, a tu se zamajavaju. Zato ih ja pozivam da se jave lekaru. Nisam iznenađen porastom broja obolelih, već činjenicom da smo malo brže nego što se očekivalo prešli broj od hiljadu novoobolelih od koronavirusa dnevno – navodi dr Šekler.

Autor:

#koronavirus