AKTUELNO

Noćni policijski čas ponovo se uvodi u nekoliko portugalskih gradova, uključujući Lisabon i Porto, čime vlasti pokušavaju da stave pod kontrolu novi talas infekcija kovid-19 koji je pogodio zemlju.

Portuglaska vlada je danas saopštila da se od petka, sa trajanjem od 23 časa do 5 sati ujutru, uvodi policijski čas u 45 visoko rizičnih opština, prenosi Rojters.

Foto: Pixabay.com

Ljudi koji žive u gradskom području Lisabona, gde je koncentrisana većina novih slučajeva, moraće da prilože test negativnog koronavirusa ili potvrdu o vakcinaciji da bi napustili ili ušli u region tokom vikenda.

Širom 45 opština u kojima će se primeniti noćni policijski čas, rad na daljinu je obavezan kad god je to moguće, restorani i kafići se moraju zatvoriti u 22:30, a venčanja i druge proslave se mogu odvijati samo prema ograničenjima koja su na snazi.

Novi slučajevi u Portugalu, koji se u januaru suočio sa najtežom situacijom zbog koronavirusa, danas su narasli za 2.449 , što je najveći porast od sredine februara.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

Broj preminulih od posledica ove bolesti je jednocifren, i znatno je ispod nivoa koji je bio u februaru, a broj osoba kojima je potrebna bolnička nega takođe se povećao, ali je i dalje daleko ispod skoro 7.000 hospitalizovanih pacijenata, koliko ih je bilo kada je zemlja bila zatvorena ranije ove godine.

- Ni u kom slučaju ne možemo da tvrdimo da se pandemija kontroliše. Situacija je takva da je neophodno poštovanje svih mera, izbegavanje okupljanja, proslava, kako bi zadržali ove brojeve - rekla je ministarka kabineta Mariana Vieira da Silva na konferenciji za novinare.

Novi slučajevi se prijavljuju uglavnom među nevakcinisanim mlađim ljudima, a vlasti, koje za novi rast okrivljuju Delta soj koronavirusa, pokušavaju da ubrzaju kampanju imunizacije i prema tom planu, oni od 18 do 29 godina na redu su za vakcinu sledeće nedelje.