AKTUELNO

Nutricionista Veroslava Stanković i imunolog Borislav Kamenov napominju da je, jedan od značajnihih načina u borbi sa koronavirusom imunitet, na kom bi, kako lekari savetuju, trebalo raditi u trenutnom periodu kada je pandemija oslabila, kako bi se pripremili za naredni talas koji se očekuje na jesen.

Kada je u pitanju zdrava ishrana, doktorka Stanković ističe, da osobe koje se nepravilno hrane, a koje su sa druge strane gojazne, češće budu zaraženi koronavirusom.

- Zastupljenost svih namirnica, gde je i voće, i povrće, sir, pa čak i slanina treba koristiti u umerenim količinama. Kada su Amerikanci izbacili masti, a uključili šećere, došlo je do masovnog zaražavanja. Kasnije je utvrđeno da su masti zdrave, sitost je duža, sporije se vari - objasnila je doktorka Stanković.

Stanković ističe da je važno da tokom godine, čak i zimi, kada se preporučuje kalorijski jača ishrana, hranimo umereno. Ona dodaje da je leti, plivanje idealno za formiranje telesne figure.

Foto: TV Pink Printscreen

- Hleb je neophodan, jer on održava nivo šećera u krvi. Govorim o integralnom hlebu, i obavezno je bar jedno parče hleba - otkrila je doktorka.

Što se tiče dijete gde se unosi samo povrće i meso, Stanković napominje da to nije delotvorna dijeta, koja pre svega nije dobra po zdravlje, ponovo napominjujući da je važno da ishrana bude šarenolika, i da uključuje sve namirnice.

Kamenov, kada je u pitanju period u kom se nalazimo, u slučaju pandemije koronavirusom, naziva "zatišjem pred buru".

VITAMIN D ODLIČAN U BORBI SA KORONAVIRUSOM

- Ovaj trenutak može da se iskoristi da se popravi imunitet, a to se radi upravo načinom ishrane, evo došlo je i sunce, tako da imamo i varijantu vitamina D koji je zdrav. Sunce je veliki faktor prevencije. Hrana nekim ljudima može da smeta, nekome na primer smeta mleko, a ako ima intoleranciju, on razbija svoja creva. Isto tako i sa hlebom. Takvi ljudi moraju da vode računa i da izbace šta im smeta - rekao je imunolog.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor napominje da se vitamini stvaraju i u crevima, a koje je moguće stvoriti, samo ako organiza, ima dobru crevnu floru. On vitamine naziva posebno značajnim, kada je u pitanju upravo prevencija protiv kovid infekcije.

- Na osnovu stanja organizma mi možemo sigurno da utvrdimo, ko može, a ko ne može da se zarazi - podvukao je Kamenov.

Kada govorimo o simptomima koji ukazuju na pad imuniteta, kao ključne, imunolog Kamenov navodi da su to malaksalost, umor, nadimanje stomaka, jezik koji je beo...

- Imunitet je ključ, organizam treba da se usmerava na prave stvari - rekao je Kamenov.