AKTUELNO

Od trenutka kada je počela imunizacija pojavila se nova naučna saznanja o virusu i njegovim mutacijama, koje zadaju glavobolje lekarima.

Pre nešto više od 14 meseci, tačnije 11. marta 2020. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa. Za to vreme promenilo se mnogo toga, od naučnih saznanja o samom virusu do pojave mutacija korone, koje zadaju glavobolje naučnicima i lekarima.

Krajem prošle godine počela je imunizacija, a Srbija je među najboljim evropskim zemljama kada je u pitanju vakcinacija. Za razliku od ostatka sveta, gde se vakcinacija plaća (od 1,78 evra za astrazeneku do 14,70 za modernu), građani Srbije na raspolaganju imaju četiri vakcine (kineski sinofarm, ruski sputnjik-V, američki fajzer i britansku astrazeneku), koje su potpuno besplatne. Proizvođači ovih cepiva nastavili su s istraživanjima, pa se gotovo svakodnevno pojavljuju nove informacije vezane za vakcine. Ovo su najvažnije novine vezane za vakcine koje se dobijaju u Srbiji.

Sputnjik-V

Revakcinacija drugom dozom ruske vakcine sputnjik-V može biti pomerena na 90 dana posle prijema prve doze, rezultati su najnovijih istraživanja instituta "Gamaleja", koji je i napravio ovu vakcinu protiv korone. Dosadašnja praksa je bila da se revakcinacija sprovodi 21 dan posle primanja prve doze. Pomeranjem ovog roka bi se ubrzala proizvodnja i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizacija stanovništva.

Foto: Tanjug AP/KABOOMPICS, tanjug AP/Ted S. Warren, Pink.rs

- Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, naprotiv, u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na koronavirus - rečeno je posle sastanka ministra i predsednika Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenada Popovića i zamenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Glagoljeva.

Inače, prve vakcine sputnjik-V na institutu "Torlak" u Beogradu trebalo bi da budu proizvedene do kraja maja.

Sinofarm

Kada je u pitanju kineski sinofarm, sve je izvesnije da će biti potrebna treća doza vakcine, a čeka se zvanični protokol proizvođača nakon treće faze ispitivanja, objasnila je Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

- Moj lični stav je da će treću dozu cepiva dobijati samo oni koji nisu razvili adekvatnu reakciju ili imaju blaži imuni odgovor - rekla je Gnjatovićeva i naglasila da je sinofarm bezbedna klasična vakcina, ali da je malo slabija i kasnije deluje.

Sutra sednica kriznog štaba

Nova sednica kriznog štaba zakazana je za sutra u 16 sati. Razmatraće se aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji uoči uskršnjih i prvomajskih praznika. Ako je suditi po ranijim izjavama struke, ne treba očekivati promene mera u odnosu na ove koje su sada na snazi, odnosno neće biti popuštanja niti pooštravanja mera tokom neradnih dana i praznovanja.

Inače, nivo antigena posle vakcinacije nije standardizovan i zavisi od samog antigenskog testa koji se radi, ali i tehnike koju sprovode laboratorije. Prema dosadašnjim parametrima, donja granica antitela je između 15 i 50.

Fajzer

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla izjavio je da će osobama koje su primile vakcinu protiv KOVID-19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna, treća doza. Ova vakcina će se primati između šest i 12 meseci nakon revakcinacije. Posle toga, kako je istakao, biće dovoljna jedna vakcinacija godišnje. Burla je naglasio da je njihovo cepivo delotvorno protiv različitih sojeva virusa, uz neznatno manju efikasnost kada su u pitanju mutirani sojevi virusa, kao što je, recimo, britanski soj. Zaštita od korone nakon primanja fajzera traje najmanje šest meseci nakon druge doze.

Foto: Tanjug AP/Mark Lennihan, Tanjug/Strahinja Aćimović

Astrazeneka

Za razliku od ostalih vakcina, astrazeneka od početka insistira na tri meseca razlike između prve i druge doze. Naime, istraživanja su pokazala da se efikasnost cepiva povećava ukoliko se druga doza dobije kasnije. Studije su pokazale da je efikasnost astrazeneke 82,4 odsto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza. Ovo je bio razlog zašto je Srbija dozvolila ulazak u zemlju u roku od tri meseca svima onima koji su primili samo jednu dozu ove vakcine.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

U međuvremenu, britanski naučnici nastavili su sa studijama, ali u drugom pravcu, pa su započeli kombinaciju dve različite vakcine. U Španiji se sprovodi testiranje gde pacijent dobije jednu dozu fajzera, a drugu astrazeneke, dok se u Azerbejdžanu radi kombinacija oksfordske vakcine sa sputnjikom-V. Rezultati istraživanja očekuju se u maju.

#koronavirus

#vakcine