AKTUELNO

Ipak nije nikakva prevara.

"Danas u Novom Sadu mi je rečeno da primam AstraZaneca vakcinu, a zapravo sam primila indijsku COVISHIELD verziju. Niko mi to nije tamo rekao, te sam se osetila prevarenom…Da li je to ista vakcina ili ne? Znate li nešto o tome?", napisala je jedna korisnica Tvitera.

Primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, objasnila je građanima koji misle da nisu primili ispravnu vakcinu, o čemu se zapravo radi.

"Niste prevareni. Primili ste vakcinu AstraZeneka, ali je bočica obeležena lokalnim imenom koje je odobreno u Indijskoj agenciji za lekove (lokalni naziv za vakcinu Oksford-AstraZeneca razvijen u Velikoj Britaniji). Verovatno se tamo pakuje. Kao što će Torlak kod nas pakovati Sputnjik V", napisala je doktorka na Tviteru.

Dakle, nema nikakve prevare već je samo stvar u tome gde se vakcina pakuje.

Podsetimo, dr Plavšić je krajem prošle godine putem društvene mreže Tviter pomogla jednom čoveku koji se obratio za pomoć jer je njego otac imao zapaljenje oba plućna krila.

Ona mu je dala savet da kupi kiseonik i priključi ga ocu, te mu je time vrlo moguće spasla život.

U Srbiji su do sada primenjene 1.405.142 doze vakcina protiv korona virusa, a 507.425 ljudi je dobilo drugu vakcinu, novi su podaci Vlade Srbije.

Kada je reč o broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je i dalje peta zemlja u svetu. Ispred Srbije su Izrael, Sejšeli Ujedinjeni Arapski Emirati, a iza Sjedinjene Države, Maldivi, Čile.

#koronavirus