AKTUELNO

Svi kafići, restorani, tržni centri, kladionice i teretane biće danas i sutra zatvoreni posle 14 časova.

Ovo je, zbog sve teže epidemiološke situacije, juče odlučio Krizni štab.Posle ovog vremena biće moguća samo dostava hrane i pića, a zabranjena je i šalterska prodaja.

Ovakva odluka doneta je jer je kovid-statistika zabrinjavajuća. Ministarka Darija Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba, rekla je juče da nema nijednog dela Srbije u kom nisu registrovani novozaraženi koronom, kao i da je više od 60 odsto inficiranih staro je između 20 i 60 godina, a osam odsto između 10 i 20. 

Pedijatar pulmolog dr Saša Milićević kaže za Novo jutro je cilj mera koje preporuči krizni štab da se smanji broj novozaraženih, ali da svako nepoštovanje može da izazove rigoroznije mere, što je slučaj sa ovim vikendom.

-Mere će imati određeni efekat, jednostavno se pronalazi način kako se izboriti sa koronom. U poslednje vereme su učestale te žurke koje ne smeju da se održavaju, pa stičem utisak da su deca mnogo odgovornija od odraslih – kaže dr Milićević.

Naučni saradnik za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović kaže da i vaikcinisani građani mora da budu odgovorni i da vode računa, jer je za stvaranje imuniteta nakon primanja doze vakicne potrebno vreme.

-Važno je da se poštuju ranije preporučene epidemiološke mere i da nije tako ne bi se ovako nešto dešvalo. Kontak u prirodi nije problem, već pune zatvorene prostorije. Svi se pitaju kako toliki brojevi pored masovne imunizacije, mada je činjenica da i delovanju vakcine treba vremena. Primenom jedne doze vakcina naš imuni sistem može da oslabi, mora da se vodi računa između dve doze, pa čak i nakon primanju durge doze. Dve nedelje nakon druge doze možemo da se osećamo bezbbednije, ali ne smemo da kršimo mere koje su preoporučene – kaže dr Gnjatović.

#Vakcina