AKTUELNO

Aleksandar Ivković, radiolog iz Niša, kaže da postoji pet znakova koji ukazuju da se oboleli od kovida 19 obavezno jave lekaru.

Prvi znak su teškoće u disanju. Normalan broj udisaja u minuti je 12 do 16, a ako se taj broj povećava na 25 do 30 to je jedan od bitnih znakova da se oboleli javi lekaru. Drugi znak su intenzivne glavobolje koje ne prestaju ni kada se uzimaju analgetici, slede povraćanje koje ne prestaje, dijareja i naravno visoka temperatura.

Kovid 19 je bolest karakteristična po tome što pacijenti ne znaju da su bolesni i šire i dalje zarazu.

- Prve tegobe koje osete su sitna temperatura, male tegobe i učini im se da je to sve lako. Onda se svaki dan stanje pogoršava i kada već bude kasno jave se lekaru. Radi se o pacijentima koji imaju teži oblik. Oko 80 odsto pacijenata ima lakši oblik bolesti - kaže Ivković.

Prema njegovim rečima ima dosta pacijenata bez simptoma a da imaju promene zbog korona virusa na plućima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Taj procenat nije veliki od dva do pet odsto ali u svakom slučaju ima pacijenata koji nemaju nikakve tegobe a imaju nalaz na plućima - ističe radiolog iz Niša.

To ne znači, naglašava doktor, da bi svi trebalo da snimaju pluća. Odluka zavisi od lekara koji pregleda pacijenta i on odlučuje da li je potrebno snimiti pluća ili ne, na osnovu laboratorije, opšteg stanja pacijenta.

- Još od januara meseca kada su Kinezi poslali prve snimke sa skenera pluća moglo je da se vidi da je nalaz na plućima dosta različit u odnosu na druge bolesti. U Italiji su vrlo intenzivno radili skener pluća kod skoro svih pacijenata i došlo se do nekih saznanja koja nam sada pomažu da damo tačnu dijagnozu - objašnjava Ivković.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

Ističe da su promene od kovida, koje se vide na skeneru, vrlo specifične i može se skoro sa sigurnošću 100 odsto reći da li se radi o kovidu ili ne.

Obolelima od korona virusa koji se leče kod kuće po preporuci lekara poručuje da je odmor najvažnji, zatim uzimanje više tečnosti, i da ako se vitamini uzimaju ishranom suplementi nisu potrebni.

Za one koji ne nose maske i tvrde da korona ne postoji Aleksandar Ivković kaže da je to pitanje koje je više za psihologe i sociologe.

#Aleksandar Ivković

#Centar za radiologiju

#Pluća

#koronavirus