AKTUELNO

Član kriznog štaba za borbu protiv virusa korone, doktor Predrag Kon, rekao je za TV PINK da se nalazimo u nedelji u kojoj očekujemo efekat mera koje su u vedene, ali i onih od ranije.

„U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih“, rekao je dr Kon.

On ističe da je pritisak na bolnice i prijem i dalje veoma veliki, skoro 1000 hospitalizacija dnevno.Dodaje da je bolnica u Batajnici došla u bitnom trenutku.

„U ovom trenutku sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta i ni jedan jedini pacijent se ne ostavlja bez nege“, rekao je dr Kon.

Doktor objašnjava da ne možemo imati odjednom tolike količine vakcina kako bi se svi vakcinisali, i dodaje da će se taj proces dešavati minimum godinu dana.

„Zbog toga su bitni planovi vakcinacije, prioriteti i uključivanje svim institucija koje potvrđuju bezbednost“, rekao je dr Kon.

O lažnim vakcinama

Doktor Kon je rekao da u svim situacijama kada neko proizvodi nešto što je korisno, uvek se nađe neko ko pravi lažne kopije i pokušavaju da dođu do „lakog“ novca.

„Bitno je da se o tome govori, kako vi ljudi bili obavešteni da ne nasedaju i da ne bi dolazilo do tih situacija“, rekao je dr Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

O eventualnom „zatvaranju“

Kako kaže, pred sobom imamo nove izazove, slave, Božić, Novi Godinu, i dodaje da imaju informaciju da se unapred već prodaju aranžmani za doček.

„Sve zavisi od rezultata, ali mi moramo na neki način odvratiti veliki upliv naših građana, kao što je bilo pred Uskrs“, rekao je dr Kon, dodajući da je svuda u Evropi korona prisutna.

Dr Kon kaže da virus nema sezonu, ali da će se vremenom verovatno uspostaviti sezonska određenost.

Kako kaže, imamo činjenicu da prirodni imunitet pratimo i vidimo da se gube antitela, ali i kako kaže, nemaju podatak kako se gube antitela u vakcionom postupku.

„Efektivnost vakcine i koliko ona sprečava oboljenje će se tek pratiti“, rekao je dr Kon.

O mutaciji virusa

Dr Kon ističe da je mutagena sposobnost ovog virusa manja nego kod gripa, tako daje, ističe sigurno da će vakcina biti sigurnija i da neće verovatno bitipotrebna svake sezone.

„Ako imate masu onih koji su inficirani, imate i masu onih koji su jasno bolesni, ameđu njima veliki broj teških slučajeva“, rekao je dr Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, rekao je da je od juče počela vakcinacija na 70 punktova u Moskvi, i dodaje da je plan da do kraja godine bude otvoreno oko 100 punktova.

„Sam proces traje oko 10 minuta. Oni koji imaju teške hronične bolesti za sada se ne vakcinišu, kao ni oni koji su bili podrvgnuti nekoj drugoj vakcini. Juče je već 15 hiljada vojnika vakcinisano, i ako je ruska vojska pristala da je primi, to znači da je ta vakcina, za sada, proverena“, rekao je Lazanski.

Kako kaže, teško je reći da li će se stvoriti neki kolektivni imunitet, ali za sada se vakcinišu prioritetne grupe.

„Proizvodnja vakcine u velikim količinama nije baš jednostavan proces, ide se i na to da se ona proizvodi u saradnji sa nekim drugim zemljama“, rekao je Lazanski.

Ističe da se pre svakog dobrovoljnog pristupanja procesu vakcinacije, obavlja se pregled i razgovor sa lekarom, koji ispita trenutno zdravstveno stanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, vakcina sama po sebi nije bolna, preporuka je da se nekoliko dana ne pije alkohol, kao i da se ta ruka ne forsira neko vreme.

Lazanski je, komentarišući šalu na njegov račun i to što je neko izjavio da nema ni struju ni grejanje u Moskvi, rekao da ambasada plaća na mesečnom nivou 5 evra za 2.300 kvadrata ambasade i 800 kvadrata rezidencije, i dodao da lično voli humor, ali da ovaj skeč nema nikakve veze sa realnošću.

„Skeč je smešan, ali je nategnut“, rekao je Lazanski, i dodao da nikada ambasada u Moskvi nije bila bez struje niti bilo čega drugog.

#Miroslav Lazanski

#Predrag Kon

#koronavirus