AKTUELNO

Da li će biti trećeg talasa pandemije korona virusa? Imunolog Andrej Trampuž iz Slovenije koji radi kao šef Odeljenja za infektologiju i septičnu hirurgiju u Univerzitetskoj bolnici "Charite" kaže da se to neće dogoditi i to ovako objašnjava.

"Kod španskog gripa bio je i treći talas, ali je bio manji. Ali, tada nije bilo vakcine. A sada će ona doći tako brzo kao nikada pre u istoriji. Tako najverovatnije neće doći do trećeg talasa, a ako zaista vakcinisanje bude u januaru, mislim da će čak i drugi talas biti brzo zaustavljen. Imamo i sreću da korona virus ne mutira kao kod influence gde svake godine imamo druge sojeve. Korona virus je uvek isti pa će prva vakcina štititi više meseci, možda čak i više godina", rekao je dr Andrej Trampuž za "Večernji list".

Na pitanje da li će imunitet biti trajan nakon vakcinisanja, odgovorio je:

"Neće biti trajan, imunitet će padati nakon nekoliko godina, ali ako se pojave nove infekcije kod vakcinisanih ljudi, znaćemo da moramo da ih vaksinišemo još jednom. Zasad ne znamo hoće li se raditi o mesecima ili godinama. Ali, ako virus u tom trenutku neće biti, pitanje će biti treba li zaista novo vakcinisanje. Možda će biti dovoljan samo visok nivo praćenja, pa ako se negde pojavi, da se organizuje davanje vakcina. Problem je kod ovog virusa što se vrlo brzo širi, ali opet ne tako brzo da bi se zarazila cela populacija na planeti. Nakon jedne godine imamo možda 10 odsto zaraženih. To znači i da nikada nećemo dostići imunitet krda, možda za nekoliko godina, međutim, tada bismo imali i milijardu mrtvih".

#Vakcina

#koronavirus