AKTUELNO

Od 157 uzoraka iz Pčinjskog okruga korona virus potvrđen je kod 67 osoba, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković.

Najveći broj novoobolelih je u opštini Preševo 33. U Vranju je 12 novozaraženih, Bujanovcu osam osoba, Vladičinom Hanu sedam, Surdulici četiri, Bosilegradu dve osobe, Trgovištu jedna.

Dr Stankovć kaže da u svim uzrastima ima obolevanja, i kod školske i kod predškolske dece. Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je izrazito nepovoljna i zbog visokog procenta novoobolelih poprima zabrinjavajući karakter, kaže dr Stanković. U Domu za stare u Surdulici gde su preminule četiri osobe, obolelo je 27 korisnika i 11 zaposlenih.

„U Prihvatilištu u Vranju ima 13 obolelih - osam zaposlenih i pet korisnika. Tu se svakodnevno prati epidemiološka situcija. Epidemiolške mere su sprovedene u obe ustanove. I dalje je neophodno da držimo odstojanje, izbegavamo kontakte, nosimo masku, peremo ruke, jer je krajnje neizvesna epidemiološka situacija“ ističe dr Stanković.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 84 pacijenta, od kojih su 74 pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom su 83 pacijenta, na kiseoniku 39. Primljeno je šest pacijenata, otpuštena četiri. Trenutan broj slobodnih postelja je 66.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 157 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 98. Uzorkovana je krv kod 96 pacijenata i sačinjena 83 RTG pluća. Urađena su 23 brza testa i 95 antigenskih testova, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 18 pacijenata.

#koronavirus