AKTUELNO

"Evo kako kod mladih ljudi izgledaju simptomi koji vode ka respiratoru".

Dok sa jedne strane imamo teoretičare zavera koji govore kako korona virus ne postoji, te je sve izmišljeno zarad "nasilnog vakcinisanja i čipovanja ljudi", sa druge strane imamo ljude koji se bore sa opakim virusom, koji ne bira ni godine, ni pol kada se radi o zaraženim.

Karim Salmen iz Majamija, ima 23 godine i jedan je od onih koji su pozitivni na korona virus, a čije zdravstveno stanje je takvo da je za njega to moglo biti fatalno. Iako se preventivno čuvao i samoinicijativno je boravio u karantinu, ipak se zarazio, a svoju priču od prvih simptoma po hspitalizacije i priključivanje na respirator, podelio je sa javnosti na svom TIkTok nalogu.

View this post on Instagram

A @veanzola le gusto

A post shared by Karim Salmen (@karimesalmen) on

"Vrteo sam se o krevetu čitavu noć, i na trenutke sam osećao kako ne mogu da dođem do daha, rekao je on u razgovoru za Baz fid, nekoliko dana pošto je dobio pozitivne rezultate na virus koronu.

"Verujem da me je neko blizak izložio virusu, ali nisam siguran. Nisam napustio kuću. Već četiri meseca sam pod karantinom.", dodao je.

Karim je rođen sa plućnim stanjem zvanim bronhiolitis obliterans, koje izaziva upalu u najmanjim plućnim putevima. Takođe ima urođeni deformitet prednjeg zida grudnog koša koji se manifestuje u obliku "levka. Zbog toga je Karim je nekoliko puta u svom životu bio hospitalizovan.

Upravo zbog ovih medicinskih problema, Karim je bio pod većim rizikom da teško oboli od korona virusa. Nažalost, već oko nedelju dana je hospitalizovan, a svoju borbu i lećenje, svakodnevno dokumentuje na TikTok.

"Neki od simptoma koje sam imao su nedostatak daha, kašalj, vrtoglavica, gubitak apetita i povraćanje prvog dana. Srećom, nisam na respiratoru. Međutim, primam kiseonika." Takođe je priključen na infuziju.

View this post on Instagram

Wear your masks!! This virus isn’t a joke

A post shared by Karim Salmen (@karimesalmen) on

Zbog ograničenja poseta, Karimova porodica i prijatelji nisu bili u mogućnosti da budu sa njim.

"Uvek je teško videti nekoga koga volite u ovom položaju, pa su frustrirani što mogu samo da sede i da me gledaju“, rekao je.

Sa druge strane, doktori koji vode računa o njegovom stanju, imaju optimistične prognoze.

"Moji lekari su sigurni u to da ću se potpuno oporaviti. Veoma su ljubazni i ulivaju mi puno nade. Odlučio sam da dokumentujem ovo putovanje radi širenja svesti, kao i da svi vide da ovaj virus nije šala. Jedini način da se borimo protiv njega je ako sledimo smernice. ... Za širenje zaista treba samo jedna zaražena osoba da zarazi mnogo njih.", rekao je on.

Karimova priča može, tačnije rečeno, mora da dopre do svih nas. Jer, samo sa razumom i umom koji shvata razere i brzinu kojom se širi ova pandemija korona virusa, možemo da zaključimo koliko je on opasan i zbog čega moramo da nosimo zaštitne maske.

#Karim Salmen

#koronavirus