AKTUELNO

Hemijski fakultet danas isporučuje Institutu za primenu nuklearne energije prvu količinu rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitela na SARS-KoV-2.

Prof. dr Tanja Ćirković Veličković rekla je da su stručnjaci sa katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta razvili tehnologiju za dobijanje jednog od rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji je glavni kandidat za serološki test na koronavirus.

- Ovaj projekat smo samostalno započeli početkom aprila, kada nas je zaintrigirao taj protein koronavirusa... Zaključili smo da posedovanje jednog takvog proteina u našim laboratorijama može da bude interesantno i za potrebe istraživanja i za potrebe razvoja testa na prisustvo antitela u serumima pacijenata - istakla je Ćirković Veličković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodala je da miligram ovog proteina košta između četiri i pet hiljada evra, kao i da cene stalno rastu, ponekad i 100 odsto preko noći.

Ćirković Veličković kazala je da pokušavaju da proizvedu proteine u tri različita sistema za proizvodnju.

Ona je rekla da se sve ovo radi na Hemijskom fakultetu i navela da je dobijeni protein ključan za sve testove na koronavirus.

#Hemijski fakultet

#koronavirus

#protein

'