AKTUELNO

Situacija širenja virusa u Vranju zabrinula je celu Srbiju, a sada je otkriveno i kako se korona tako brzo proširila.

Do širenja zaraze u fabrici nameštaja ''Dodić'', u kojoj ima 250 zaposlenih, došlo je tokom proslave rođenja deteta jednog od zaposlenih, a zbog nepoštovanja mera zaštite virus se brzo proširio.

- Džabe im je što su se štitili dok rade kad su se ponapijali i družili bez maski na slavlju. Ne može to tako, doktori su upozoravali, a oni misle da su pametniji - rekla je Vranjanka čiji je sin trenutno smešten u kovid bolnici u Vranju.

Meštani naselja Stropsko, u kom se nalazi fabrika ''Dodić'', plaše se za svoje zdravlje i mole boga da je kovid 19 ostao u fabričkom kompleksu.

- U fabrici ima zaraženih, ali pošto u selu nemamo ni prodavnicu, ni zadrugu, nemamo gde ni da se zarazimo. Straha ima, ali čuvamo se, ne izlazimo nigde, pa se nadamo da neće na nas - rekla je Darinka Stanković.

Zbog novog priliva pacijenata ponovo je otvorena kovid bolnica u vranjskoj Staroj hirurgiji, koja je zatvorena krajem aprila.

Ljiljana Antić, direktorka zdravstvenog centra Vranje, objasnila je da većina pacijenata otkrivenih u novom talasu zaraze ima blagu kliničku sliku, dok je osmoro u težem stanju, s upalom pluća.

Trenutno je 93 ljudi hospitalizovano od ukupno 180 pozitivnih, ali sigurno će narednih dana biti još njih.

Zbog novonastale situacije u Vranju, krizni štab je doneo odluku da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica, građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje, a propisane mere strogo će kontrolisati nadležne inspekcije.

#Vranje

#koronavirus

<
'