AKTUELNO

Radnici u zdravstvu američke savezne države Njujork istražuju oko 100 slučajeva retke i opasne upalne bolesti koja pogađa decu i koja je naočigled povezana s korona virusom, piše "Njujork tajms".

Za sada se tri smrtna slučaja povezuju s tom bolešću koja je poznata kao pedijatrijski višesistemski upalni sindrom (PVUS), a koja uzrokuje po život opasne upalne procese u ključnim organima. Deca stara između pet i 14 godina čine 57 posto pacijenata koji boluju od spomenute bolesti.

Gradonačelnik grada Njujorka Bil de Blazio rekao je da je taj grad zabeležio 52 slučaja bolesti koja deli neke simptome sindroma toksičnog šoka, odnosno Kavasakijeve bolesti. Deset slučajeva trenutno se nalazi na posmatranju. Među preminulima našli su se i petogodišnjak iz Njujorka, sedmogodišnjak iz okruga Vestčester i 18-godišnjakinja iz njujorške gradske četvrti Long Ajlend.

Foto: Tanjug AP/Ricardo Garcia Vilanova

- Ovo je duboko uznemirujuća situacija. Znam da se roditelji širom Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država jako brinu zbog ovoga i trebalo bi da se brinu. Smatra se da je bolest povezana s novim tipom korona virusa – rekao je guverner Endrju Kuomo, prenosi "Jutarnji list".

Guverner Kuomo rekao je da bi si sve bolnice u saveznoj državi Njujork kao prioritet trebalo da postave testiranje dece koja imaju simptome sindroma koji su identični onima koji se pojavljuju kod zaraze KOVIDOM-19. Kuomo je u utorak rekao i da je savezna država Njujork zabeležila 195 novih smrtnih slučajeva od KOVIDA-19. Premda je brojka veća od one koja je zabeležena u ponedeljak, broj smrtnih slučajeva u toj saveznoj državi već je drugi dan za redom manji od 200.

Dečja bolest počela se pojavljivati u regionu oko Njujorka tokom proteklih nekoliko nedelja, a lekari i naučnici još uvek pokušavaju da utvrde kako i zašto pogađa baš decu.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Radnici u zdravstvu američke savezne države Nju Džersi u utorak su rekli da istražuju deset slučajeva koji se povezuju s PVUS-om. Guverner savezne države Konektikat Ned Lamont u ponedeljak je potvrdio da su zabeležili tri slučaja oboljenja od PVUS-a, a u utorak je objavljeno da je šestoro dece u toj saveznoj državi obolelo od te bolesti.

- Mislim da je rizik od infekcije sada na jako, jako niskom nivou. U Aziji ta bolest uopšte nije detektovana - rekao je Lamont.

#Simptomi

#koronavirus

<
'