AKTUELNO

Zbog jednog slučaja Covid-19 u Francuskoj - iz decembra - postavljaju se potpuno nova pitanja vezna za početak pandemije i širenje korona-virusa.

Naime, Covid-19 je otkriven u jednom "starom" uzorku osobe obolele od upale pluća. SZO sada zahteva da se i u drugim zemljama pregledaju uzorci slučajeva upale pluća krajem 2019. godine.

Jer, moguće je da se ispostavi da su pacijenti vođeni kao oboleli od upale pluća - ustvari bili rani slučajevi Covid-19, izjavio je portparol SZO Kristijan Lindmajer iz Ženeve za ARD.

Prvi slučaj u Francuskoj - do sada je bio 24. januara

Ako bi se otkrilo još takvih slučajeva, to bi pomoglo svetu da dobije „novu i jasniju sliku" epidemije. Kineske vlasti su 31. decembra prvi put obavestile SZO o novoj bolesti pluća. Do sada se pretpostavljalo da se zaraza u Evropu proširila tek od januara.

Prvi pozitivni testovi korone u Francuskoj bili su 24. januara. Međutim, studija francuskih naučnika objavljena u ponedeljak (4.05.) kaže da je možda još krajem prošle godine bilo prvih slučajava.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Portparol SZO: Potpuno nova slika

Jedna bolnica u Francuskoj je ponovno testirala stare uzorke od pacijenata sa upalom pluća. Otkriveno je da je 27. decembra lečen muškarac koji je imao Covid-19.

Portparol SZO Lindmajer rekao je da rezultati studije nisu iznenađujući. Ipak, „Sada otkrivenim slučajem Covid-19 iz decembra, nastaje potpuno nova slika", kaže Lindmajer. Nalazi bi mogli da pomognu da se bolje razume „potencijalna cirkulacija Covid-19".

#koronavirus

<
'