AKTUELNO

Univerzitet Oksford i britanska farmaceutska kompanija "AstraZeneca" zajedno rade na razvoju vakcine protiv kovid 19, vakcina je ušla u prvu fazu kliničkih studija, druga faza se očekuje polovinom godine, a od tih rezultata zavisi da li će vakcina biti spremna za upotrebu do kraja godine.

Direktor AstraZeneca Srbija Aleksandar Tripković kaže da je prošle nedelje, vakcina-kandidat ušla u fazu I kliničke studije, gde se proučava bezbednost i efikasnost na zdravim dobrovoljcima u okviru pet studijskih centara u Engleskoj.

"Podaci iz faze I biće dostupni sledećeg meseca, a prelazak u kasnije faze studija moći će da se odvije polovinom ove godine. Od tih podataka zavisiće i procena kada bismo mogli da imamo vakcinu spremnu za distribuciju, naš cilj je da do kraja ove godine već proizvedemo do 100 miliona jedinica, ukoliko se vakcina pokaže efikasnom", rekao je Tripković, a navodi se u saopštenju kompanije.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Objašnjava da vakcina-kandidat primenjuje virusni vektor baziran na oslabljenoj verziji virusa obične prehlade (adenovirus) a sadrži genetski materijal SARS-CoV-2 “spike” proteina (membranski protein odgovoran za vezivanje virusa za ćelije domaćina).

Rekombinantni adenovirus vektor je izabran da stvori snažan imuni odgovor od jedne doze i ne razmnožava se, te ne može uzrokovati infekciju kod vakcinisane osobe. Prema podacima Svetske zdravstvene organizaije sedam vakcina -kandidata su u prvoj ili drugoj fazi kliničkih ispitivanja.

Čak 82 vakcine su u predkliničkoj fazi , odnosno ispituju se u laboratorijskim uslovima ili na životinjama.

#Vakcina

#Velika Britanija

<
'