AKTUELNO

Način govora može da otkrije da li ste zaraženi koronavirusom.

Nova naučna studija tvrdi da bi određene promene u vašem glasu mogle da detektuju infekciju koronavirusom, prenosi Express.

Već znamo da najčešći simptomi koronavirusa uključuju temperaturu, kratak dah i suvi kašalj.

Ipak, istraživači sada tvrde da bi izvesne promene u glasu mogle da budu pokazatelj infekcije. Američki naučnici istraživali su da li bi promene u govoru mogle da budu indikator zaraze.

Naravno, ovaj test ne određuje sa sigurnošću da li se radi o infekciji, ali može da otkrije da li bi trebalo da se testirate na koronavirus.

Ove male promene u glasu dešavaju se kada se organizam bori sa infekcijom i uključuju usporen govor, uzimanje malog daha između izgovorenih reči, pa čak i promene u boji glasa.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

- Za lekare koji leče infekciju korona virusom jedno od najteži pitanja je bilo utvrđivanje kada pacijentu treba hospitralizacija – rekao je direktor sistema Allegheny Health, dr Anil Sing.

- Nadamo se da bi analiza glasa mogla da pruži dragocene informacije koje bi mogle da pomognu lekarima da prepoznaju nadolazeću nevolju kako bi sprečili kritična oboljenja – kaže dr Sing.

- Ovo bi moglo da omogući pacijentima čija se bolest ne pogoršava da ostanu kod kuće i ne šire infekciju dalje – dodaje.

Naučnici sada procenjuju da li bi njihov test glasa mogao da bude efikasan kao rani test za otkrivanje bolesti Covid-19.

Ukoliko rezultati budu obećavajući, testiraće se sledeći nivo koji podrazumeva kliničko ispitivanje.

#Glas

#Simptomi

#govor

#koronavirus

#promena

<
'