AKTUELNO

Svet je trebalo da posluša Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja je još krajem januara upozorila na korona virus, izjavio je generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je, komentarissuchi politiku popusstanja restriktivnih mera koju zagovara brazilski predsednik ZZair Bolsonaro, u vreme kada ta drzzava joss nije dostigla vrhunac pandemije, naglasio da SZO nema mandat da prisili drzzave na sprovodjenje njenih preporuka.

"Svet je trebalo pažljivije da sluša SZO jer je svetska kriza počela 30. januara kada je izvan Kine bilo 82 zaraženih, a nije bilo preminulih", rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi Index.

On je dodao da je SZO celom svetu preporuccila da primeni globalni pristup na području javnog zdravstva.

"Rekli smo da treba identifikovati obolele, testirati ih, izolovati i pronaći s kim su bili u kontaktu. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica", rekao je Tedros dodajuchi da to pokazuje koliko je važno slušati preporuke SZO.

Glavni direktor SZO, koju je Vašington prestao da finansira optuzzivssi je da loše upravlja krizom korona virusa i da je kasno upozorila svet na opasnost pandemije kako ne bi naljutila Peking, rekao je da che nastaviti da daje preporuke utemeljene na nauci i na dokazima.

"Na svakoj zemlji je hoće li ih primenjivati", poručio je on.

#Tedros Adanom Gebrejesus

#koronavirus

#svetska zdravstvena organizacija

<
'