AKTUELNO

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ukazao je danas na značaj poštovanja mera prevencije od širenja zaraze virusom korona i istakao da prvi talas epidemije nije završen.

-Prvi talas je još u toku. Vidimo to i u Evropi. Evropa, kao jedan od manjih kontinenata kada je u pitanju broj stanovnika, u ukupnom broju predstavlja skoro polovinu svih zaraženih korona virusom. Prvi talas nije završen, ali se smiruje - naveo je Ivanuša za Javni servis.

On je upozorio na mogućnost drugog talasa epidemije i kazao da se upravo to pojavljuje u pojedinim zemljama, poput Singapura.

-Plašimo se sledećeg talasa. Stanje u Singapuru je sada gore nego ranije, a mere koje uvode su strože nego prvi put kada se tamo pojavio virus - rekao je Ivanuša.

Preporučuje striktno poštovanje mera koje nalaže medicinska struka, pre svih fizičke distance, pranja ruku, nošenja maski, uz očekivanu izolaciju ako neko razvije simptome virusa.

Prema njegovim rečima, na radnim mestima, koja će se sukcesivno otvarati, treba da se obezbede sve neophodne i preporučene mere, kako bi zaposleni a i oni sa kojima su u kontaktu bili sigurni.Ističe da putovanja ostaju problem, jer "svakako znače širenje virusa".

#Epidemija

#Marijan Ivanuša

#szo

<
'