AKTUELNO

Za Milenu Stojanović, anesteziologa KC Niš šira javnost je čula kada se na internetu pojavila njena fotografija nakon završene smene - naduveno lice sa jakim otiscima zaštitne maske.

Ova fotografija je dirnula mnoge građane a onda je usledio novi šok, Milena je obolela od koronavirusa.

Dobre vesti su da je na pragu izlečenja, a za Pink kaže da jedva čeka da se vrati na posao i kolegama pridruži u borbi.

Na njenom licu bili su otisci borbe i hrabrosti, fotografija Milene Stojanović nakon radnog dana svima se urezala u sećanje. Tridesetogodišnja žena je sa prve linije borbe morala da se povuče, 31. marta saznala je da je pozitivna na koronavirus.

Foto: TV Pink Printscreen

-Tad je bilo jako teško prihvatiti da ste pozitivni, čekati 14 narednih dana, čekati da će vam se pogoršati stanje, da li ćete dobiti nešto od simptoma, tako da iako sam fizički bila u dobrom stanju teško mi je pala i samoizolacija i to da nosim i dalje virus u sebi - rekla je ona za Pink.

Milena je iz ove bitke izašla kao pobednik, njena klinička slika je bila blaga. Posle dve nedelje samoizolacije i odgovarajuće terapije, dva negativna testa donela su olakšanje.Nije joj jasno kako se tačno zarazila, jer je od početka epidemije socijalne kontakte svela na minimum a na poslu je koristila svu neophodnu zaštitu.

-Mi kao anesteziolozi imamo direktni kontakt sa disajnim putem pacijenta, pošto se radi o ugroženim pacijentima, mi smo udaljeni samo 10-ak centimetara od njihovih usta, moramo da izvršimo proceduru intubacije, postavimo odgovarajuću cev u njihove disajne puteve, tako da su anesteziolozi jako izloženi ovom virusu, ali ja sam naravno koristila svu zaštitnu opremu tako da mislim da u tom kontaktu sa pacijentima koji su bili u staroj zgradi hirurgije nisam mogla da ja nikako nisam mogla da dobijem virus, a to dokazuje da su sve moje kolege sada već testiraju i negativni su što dokazuje da oprema samo štiti - ističe ona.

Nije imala strah na poslu, nelagodu je jedino stvarala maska koju moraju da nose svi koji ulaze na intenzivnu negu.

-Ima dosta kaiševa koji se stavljaju oko glave i vrata koji dosta stežu, tako da je u početku bilo jako neprijatno , jer osećate tu fizičku bol a opet morate da izdržite - kaže Milena, ali dodaje da se vremenom navikenete na to.

Sa kolegama se svakodnevno čuje, zna koliko im je teško i čeka trenutak kada će im se ponovo pridružiti u borbi.

#KC Niš

#Milena Stojanović

#anesteziolog

<
'