AKTUELNO

Grupa francuskih naučnika sa Univerziteta u Provansi je utvrdila da virus korona u potpunosti umire pri temperaturi od 92 stepena tokom 15 minuta.

Otkriće stručnjaka objavljeno je na portalu bioRxiv, koji objavljuje naučne materijale.

Tokom eksperimenta, naučnici su virus korona izložili temperaturi do 60 stepeni tokom jednog sata, nakon čega su ustanovili da su nakon takvog izlaganja neki njegovi sojevi još bili sposobni da se razmnožavaju.

Zagrevanje virusa do 60 stepeni Celzijusa predstavlja uobičajeni protokol deaktivacije virusa, koji se koristi u većini laboratorija, u kojima se proučavaju analize pacijenata.

Foto: Pixabay.com

Virus su uspeli potpuno da deaktiviraju tek nakon 15-minutnog zagrevanja na 92 stepena Celzijusa.

Francuski naučnici su za potrebe eksperimenta koristili ćelije bubrega afričkog zelenog majmuna, zaražene sojem virusa korona, dobijenog od pacijenta iz Nemačke. Zaražene ćelije su stavljene u dve epruvete: jednu s čistom sredinom, a u drugoj su se nalazili proteini životinjskog porekla, simulirajući stvarne, a ne sterilne uslove.

Nakon standardne procedure zagrevanja, sojevi virusa u čistoj sredini bili su u potpunosti deaktivirani, dok su u nesterilnoj sredini neki od njih opstali.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Naučnici su pretpostavili da je standardan protokol deaktivacije možda dovoljan za deaktivaciju uzoraka s malom koncentracijom virusa, dok je za uzorke s visokim sadržajem virusa to verovatno nedovoljno.  

Autori eksperimenta istakli su da bi rezultati njihovog istraživanja trebalo da doprinesu odabiru najprikladnijeg protokola deaktivacije virusa kako bi se sprečilo širenje zaraze među zdravstvenim radnicima, koji direktno rade s uzorcima.

#Temperatura

#koronavirus

#pandemija

<
'