AKTUELNO

Njujorške bolnice su trenutno najopterećenije zdravstvene ustanove na svetu, u toj saveznoj državi ima više obolelih nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

U prvim redovima borbe sa pandemijom u jednoj od bolnica u Velikoj jabuci nalazi se i naš doktor Momčilo Đurđević koji radi i tenzivnoj nezi.

Foto: Tanjug AP/Frank Franklin II

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

"Ratna zona", "pakao", "zona sumraka"- ovako svoju svakodnevicu opisuju oni koji se nalaze prvi na udaru pandemije, na odeljenjima intenzivne nege njujorških bolnica.

-U ovoj situaciji vidite toliko smrti da se bukvalno osećate kao da ste u ratu, definitivno je naporno, iscrpljujuće fizički, emotivno, psihički pa čak i moralno - opisao je Đurđević situaciju.

-Za sada nismo uspeli da nađemo neki protokol koji zaista pomaže našim pacijentima, tako da je smrtnost sa svim agresivnim merama veoma velika. Smrtnost u Njujorku za ljude koji završe na respiratoru je 80 odsto tako da je to veoma poražavajući podatak - dodao je on.

Dražava Njujork za sada ima veći broj preminulih nego što imaju Kina, Nemačka, Brazil i Turska zajedno.

-Popunjenost pogrebnih službi je takođe maksimalna tako da je to prisililo mnog bolnice da unajme kamione, hladnjače kako bi povećali kapacitete svojih mrtvačnica - kaže Đurđević.

-Ulazimo u sedmu nedelju epidemiolške krize u Njujorku, tako da su kapaciteti u bolnicama popunjeni, iako su mnoge bolnice povećale svoje kapacitete i za 150 odsto - dodaje on.

U Njujorku vlada oprezni optimizam, kaže Đurđević, jer broj ptreminulih poslednjih pet dana nije manji od 750.

-Postoji velika kritika prema američkoj vladi koja je u različitim delovima Amerike različitim tempom uvodila restriktivne mere - objašnjava Đurđević.

Dok svet čeka vakcinu protiv korone, Đurđević kaže da su jedini provereni lek restriktivne mere.

-Bukvalno idemo dan za danom i videćemo do kada će ovo da traje, a za sada su neke projekcije da će trajati još šest nedelja dok se sve ova kriza smiri - rekao je Đurđević.

Kako kaže, njegov dan, neretko traje duže od 16 sati.

-Imao sam periode i kada sam radio i po 14 sati za redom, imam tu sreću da moja supruga radi sa mnom u bolnici tako da mi pruža veliku podršku, kao i moja porodica iz Srbije - zaključio je on.

#Njujork

#koronavirus

#lekari

#zbolnice

<
'