AKTUELNO

Epidemija koronavirusa, kako ocenjuje, ne ubrzava, već koči.

Majkl Levit, dobitnik Nobelove nagrade i cenjeni naučnik sa univerziteta Stenford, tvrdi da epidemija korona virusa u Italiji i Njujorku konačno usporava. Levit, koji je ranije predvideo precizno koliko će biti slučajeva zaraze i kakva će biti smrtnost u Kini, sada kaže da situacija u dva najveća žarišta ide nabolje.

U ta dva najpogođenija mesta na svetu nalazi se 260.000 od ukupno 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze na svetu. Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, a SAD je ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svetskog žarišta.

Foto: Tanjug AP/Emilio Morenatti

Najpogođenija je savezna država Njujork sa više od 66.000 slučajeva, što je najviše u odnosu na sve druge zemlje nakon Italije (>101.000), Kine (>81.000) i Španije (>85.195), piše Daily Mail.

Profesor Levit kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a tome u prilog idu i zvanični brojevi o dnevnom povećanju novoobolelih koji svedoče o stagniranju između pet i šest hiljada novozaraženih svaki dan u poslednjih deset dana.

Situacija u Njujorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a pre toga rast je bio još snažniji. Ovaj sedmica će, smatra, biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

Foto: Printscreen YouTube/CGTN

- Situacija u gradu Njujorku, koja toliko sve uzrujava, pomalo se okreće. Ključni trenutak je prošao i kamion zvan Covid-19 koji je jurio prema Njujorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja – kazao je profesor Levit za BBC Radio 4 dodajući kako nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, ali i da se stanje u Italiji popravlja, kao i u Švajcarskoj.

- Uskoro ćete čitati vesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švajcarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje – rekao je Levit.

#Majkl Levit

#Nobelova nagrada

#koronavirus

'