AKTUELNO

Evo da li su maske koje se prave kod kuće efikasne

Reč je o maskama koje su donedavno korišćene u zaštiti od štetnih čestica smoga, izduvnih gasova, gasova sagorevanja i prašine. Zalihe zaštitnih sredstava u SAD polako nestaju, pa su mnogi građani prinuđeni da se sami snalaze.

Milioni Amerikanaca šiju zaštitne maske od reciklirane tkanine i drugih materijala. Stručnjaci kažu da alternativne metode nisu dovoljno efikasne, ali mogu sprečiti širenje pojedinih klica. Ipak, maske iz kućne radinosti nisu dizajnirane da spreče prenošenje korona virusa.

- Jedina maska koju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD priznaje kao efikasno zaštitno sredstvo je maska N95. Sve druge napravljene u kućnim uslovima mogu služiti kao zaštita od dodira lica. Prilikom kašljanja i kijanja virus prelazi distancu od oko šest metara. Ukoliko ste zdravi, maska nije od presudnog značaja za sprečavanje bolesti. Svi koji osećaju simptome, trebalo bi da ostanu kod kuće - navodi pomoćnik Nacionalne garde Njujorka kapetan Majkl Dojl.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD savetuje da je najbolja prevencija sprečavanje izloženosti virusu. To se pre svega odnosi na direktne kontakte između ljudi i socijalnu distancu. Takođe, trebalo bi izbegavati dodirivanje usta, nosa i očiju, a jedna od najznačajnijih mera prevencije je temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom u vremenu od najmanje 20 sekundi.

Reč je o maskama koje prijanjaju uz lice i filtriraju najmanje 95 % malih i velikih čestica u vazduhu. Preporučene su za upotrebu zdravstvenih radnika koji se bore protiv korona virusa. Administracija za hranu i lekove SAD navodi da ova maska čak i prilikom pravilnog postavljanja ne garantuje potpunu zaštitu od infekcije.

Maske koje građani sami prave podsećaju na hiruške, ali ne zadovoljavaju N95 standarde.

- Maska ima ulogu da kontroliše širenje virusa i kontaminaciju okoline prilikom kašljanja i kijanja. Pacijenti kojima je potvrđena bolest ili sumnjaju da imaju COVID-19 moraju nositi zaštitne maske sve do odlaska u izolaciju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD savetuje da zdrave osobe ne moraju nositi masku, osim ukoliko brinu o bolesniku.

- Zaštitne maske bi trebalo sačuvati, jer su potrebne medicinskim radnicima - stoji u saopštenju organizacije.

N95 maske postaju deficitarna roba u SAD. Njihova cena konstantno raste, a zvaničnici se trude da stvore zalihe koje su neophodne medicinskom osoblju u bolnicama širom zemlje.

#Maska

#koronavirus

'