AKTUELNO

Reagujući na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da hlorokin i njemu po sastavu bliski hidroksihlorokin mogu predstavljati lek protiv novog koronavirusa, stručnjaci pozivaju na oprez, iako, po rezultatima početnih faza nekih istraživanja, postoji mogućnost da su te supstance efikasne u borbi protiv COVID-19, piše danas CNN.

U objavi na Tviteru, Tramp je u subotu istakao da, kada se uzimaju zajedno, hidroksihlorokin i azitromicin imaju stvarne izglede da promene istoriju medicine, ali nadležni upozoravaju da su potrebna dalja ispitivanja.

Kako prenosi američki Si-en-en, Entoni Fauči, najveći američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da bi teza koju je izneo Tramp mogla biti tačna, ali da je predsednik o efikasnosti kombinacije hidroksihlorokina i azitromcina u lečenju koronavirusa obavešten na osnovu kazivanja drugih ljudi.

Ne želeći da se protivi tvrdnjama o efikasnosti tih supstanci, Fauči, koji je član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa, izjavio je za televizijsku mrežu Si-bi-es da je njegov posao da "definitivno, sa naučnog stanovišta, dokaže njihovu delotvornost".

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Si-en-en je danas preneo da je jedan muškarac iz okoline Finiksa, grada u američkoj saveznoj državi Arizona, preminuo a da je njegova supruga u kritičnom stanju posle očiglednog pokušaja da se samostalno leče od koronavirusa uzimanjem hlorokin-fosfata. 

Američka administracija za hranu i lekove odobrila je upotrebu hlorokina za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali ne i koronavirusa, jer su ispitivanja i dalje u toku.

Nadležni u Nigeriji izdali su upozorenje tamošnjoj javnosti pošto je, podstaknuto Trampovom objavom, troje ljudi u toj afričkoj zemlji uzelo prekomerne doze hlorokina, navodi takođe Si-en-en.

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci

U izjavi za američku medijsku kuću, jedan nigerijski advokat posvedočio je da je cena tog preparata u jednoj apoteci skočila za više 400 odsto za samo nekoliko minuta.

- Apotekar je znao kako stoje stvari na tržistu i svakoj mušteriji koja je ušla govorio je: 'Znate da je Donald Tramp rekao da ovo leči korona virus - rekao je advokat.

- Na početku je cena bila 200 nairi (oko 50 centi), a onda je porasla na 500 nairi (1,38 dolara), pa na 1.000 nairi (2,77 dolara) dok sam ja bio tamo - rekao je advokat.

#Donald Tramp

#hlorokin

#koronavirus

'