AKTUELNO

Temperatura, suv kašalj i kratak dah simptomi su novog virusa Covid-19 koji se raširio po celom svetu.

Koronavirus daje različite simptome kod različitih ljudi, a postoje oni koji će ovaj virus prebroditi asimptomatski – bez simptoma.

S druge strane većina je onih koji ispoljavaju simptome virusa koji su slični gripu, samo što se manifestuju danima nakon zaraze i sve počinje polako.

Jedna studija u Kini urađena u Hubeju među obolelilma u periodu od 18. januara do 28. februara ustanovila je simptm o kojem smo malo govorili, a prisutan je kod više od polovine zaraženih.

Pacijenti kod kojih je virus izazvao probavne probleme u prosleku su se zadržavali dva dana duže na bolničkom lečenju od onih koji su imali samo respiratorne smetnje.

Moguć razlog za ovo je što su se pacijenti sa probavnim problemima kasnije javljali na lečenje jer su otklonili mogućnost zaraze koronavirusom usled izostanka respiratornih simptoma.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Rezultati su pokazali da su 84 odsto pacijenata koji su imali probavne probleme imali i gubitak apetita.

Dijareja je drugi, najčešći simptom koji je pratio čak 29 odsto obolelih od koronavirusa koji su imali probavne probleme.

Ostali simptomi vezani za probavne probleme su povraćanje i bol u stomaku.

Svaki sedmi pacijent koji je bio pozitivan na testu za koronavirus je imao digestivne probleme sa izuzetkom respiratornih.

Dr Brenan Spigel sa američkog Univerziteta za gastroetrologiju upozorila je da su pacijenti sa korona irusom i digestivnim problemima imali lošiju kliničku sliku od onih sa respiratornim problemima.

- Jako je važno da se dijareja doda kao simptom Covid-19 virusa jer na taj način bolest može da se prepozna i pre nastupanja respiratornih problema – naglasila je ona.

#Simptomi

#koronavirus

'