AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas građanima povodom saznanja da se očekuje jak udar korona virusa na Srbiju

Obraćanje predsednika Vučića zakazano je za 18 sati.

Podsećamo da bi vrhunac epidemije koronavirusom mogao da se desi u Srbiji najranije za desetak dana ili nešto kasnije, oko 12. aprila, na katolički Uskrs, kada se očekuje priliv gastarbajtera, prognoze su domaćih stručnjaka.

Niko, međutim, ne može da licitira kog dana će biti najviše obolelih, jer su preduzete sve mere da se uspori brzina širenja virusa uvođenjem vanrednog stanja i policijskog časa. Podsetimo, prvi slučaj u Srbiji registrovan je 6. marta.

Da epidemija eksplodira tokom narednog vikenda, kako se to licitira, odlučno je odbacio prof. dr Žarko Ranković, infektolog i glavni koordinator za sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa u Nišu, tvrdeći da „niko u ovom času ne može da kaže da li će pik (vrh) epidemije biti sad za vikend ili bilo kog drugog dana“.

Ipak, epidemilog Predrag Kon, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže „da smo uradili niz intervencija i uveli vanredno stanje da bi se ubrzanje virusa, koje je počelo, usporilo“.

- Taj Uskrs pada u šestoj nedelji epidemije. Može da se desi da tada zaista bude najveći broj obolelih. Videćemo kako će delovati i promena godišnjeg doba. Sad završavamo drugu nedelju epidemije i sve smo učinili da usporimo širenje virusa. Ostaje da se vidi koliko će trajati porast broja obolelih i koliko će ih biti. To sad ne može niko da kaže - navodi dr Kon i dodaje da stručnjacima ostaje da prate situaciju.

- Verujem da će sve mere koje je dosad uvela Vlada Srbije dati rezultate. Adaptiraćemo se i na sedenje kod kuće jer je život jači od svega - kazao je on.

#Aleksandar Vučić

'