AKTUELNO

Uprkos glasinama na internetu novi koronavirus nastao je u prirodi i nije bio kreiran u laboratoriji, tvrde naučnici koji su obavili detaljno genomsko ispitivanje virusa.

SARS-CoV-2, virus koji izaziva bolest COVID-19, pokazuje nula dokaza da je veštački izveden, izvestio je tim koji je svoja otkrića objavio 17. marta u časopisu "Nature Medicine".

"Upoređujući dostupne podatke o sekvenci genoma za poznate sojeve koronavirusa, možemo čvrsto utvrditi da SARS-CoV-2 potiče iz prirodnih procesa", rekao je koautor studije Kristian Andersen, vanredni profesor za imunologiju i mikrobiologiju.

Kako se pandemija širi, glasine o tome da su naučnici stovorili SARS-CoV-2 u laboratoriji su se proširile.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Ali Andersenov tim veruje da njihova istraga dokazuje suprotno. Oni su istakli da koronavirusi već dugo postoje, uzrokujući bolesti različite težine.

Prva teška bolest vezana za koronavirus - teški akutni respiratorni sindrom (SARS) - pojavila se u Kini 2003. godine, dok je druga - respiratorni sindrom na Bliskom Istoku (MERS) - nastala u Saudijskoj Arabiji 2012. godine.

Dok su obe te epidemije izumrle, COVID-19 se i dalje širi širom sveta. Na početku pandemije kineski naučnici preslikali su genom SARS-CoV-2 i učinili da podaci budu slobodno dostupni naučnicima širom sveta.

Koristeći tu mapu genoma, Andersen i njegove kolege ispitali su genetski obrazac za proteine sa spoljne strane virusa. Radi se o proteinima "šiljcima". SARS-CoV-2 koristi ove proteine da se zakači na ćeliji domaćina.

Kopajući dublje, istraživači su sagledali evoluciju ključnih komponenti proteina šiljaka.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Jedna komponenta, koja se naziva RBD, je vrsta „kuke za grabljenje“ koju SARS-CoV-2 koristi za hvatanje ljudskih ćelija. RBD novog virusa je neverovatno efikasan u vezivanju za ćeliju - u stvari toliko efikasan da naučnici veruju da je mogao da se razvija samo prirodnom selekcijom.

Drugi dokaz koji podržava prirodno poreklo virusa potiče iz onoga što su istraživači nazvali "kičmom" SARS-CoV-2 - njegovom osnovnom molekularnom strukturom.

Molekularna kičma SARS-CoV-2 ne nalikuje nijednom poznatom koronavirusu koji već zaražava ljude. Umesto toga, jako podseća na koronaviruse koji se nalaze kod slepih miševa i pojedinih sisara. To je još jedan dokaz da je novi virus u Kini prešao sa životinja na ljude.

"Ove dve karakteristike virusa, mutacije u RBD delu "šiljak" proteina i njegove izrazite "kičme", isključuju laboratorijsku manipulaciju kao potencijalno poreklo za SARS-CoV-2," rekao je Andersen.

Pa kako je nastao onda ovaj koronavirus?

Prema Andersenovom timu, poput SARS-a i MERS-a, SARS-CoV-2 se verovatno razvio u nekoj životinji da bi potom mutirao i prešao potom na čoveka.

Virus je izuzetno sličan koronavirusima koji se primećuju kod slepih miševa, ali verovatno se preselio u drugog domaćina sisara pre nego što se preselio na ljude.

Prema naučnicima, genetski ključ bio bi evoluciona modifikacija ćelijske "kuke" RBD-a dok je virus još uvek bio u drugoj vrsti. Jednom kada se to dogodilo, SARS-CoV-2 je odmah postao zarazan. I kao takav je prešao na ljude.

Međutim, u drugom scenariju, evolucija mehanizma za RBD koji izaziva bolest mogla se dogoditi tek nakon što su ljudi zaraženi SARS-CoV-2.

#koronavirus

#laboratorija

'