Zbog širenja koronavirusa mnogi su već pohitali u tržne centre kako bi se snabdeli potrebnim namirnicama. U panici mnogi kupuju i ono što im je potrebno, ali i ono što nije
Nutricionisti ističu da birate namirnice koje mogu duže stajati u frižideru ili špajzu, ali i one koje mogu ojačati imunitet celoj porodici.Važno je snabdeti se dovoljnim količinama brašna, ulja i šećera, ali ni sa tim ne treba preterivati. Ostatak liste za kupovinu ispišite bez nepotrebnog gomilanja, ali tako da možete pripremiti raznovrsna i hranljiva jela.
Krompir, beli i crveni luk
Krompir je fantastična namirnica koja se priprema na bezbroj načina, tako da vam neće lako dosaditi. Beli luk, pored toga što daje fin ukus jelima, odličan je i za imunitet. Krompir, beli i crveni luk najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mesto. Krompir će ubrzati proces truljenja luka, pa ih treba čuvati odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i beli luk jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.
Suvo i sveže voće
Banane, jabuke, limun i pomorandže odličan su odabir jer se neće brzo pokvariti. Banane možete iseći na kriške i držati ih u zamrzivaču pa dodavati u smutije ili odmrznuti i ubaciti u ovsene pahuljice. Citrusi će vam pružiti dovoljno vitamina C, a pored toga što su zdrave, jabuke su odlično rešenje kad poželite nešto slatko. Jabuke ispuštaju gasove koje ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba skladištiti posebno - bez obzira na to da li ih čuvate u špajzu ili frižideru. Suvo voće poput suvog grožđa, urmi i šljiva takođe je dobar izbor.
Sveže povrće
Bundeva, šargarepa, celer i cvekla imaju solidan rok trajanja, mogu trajati nedeljama, naročito ako ih stavite na hladno i mračno mesto. Brokoli i karfiol takođe dugo traju, a odlična su baza supama, čorbama i varivima. Možete ih i skuvati, pa ispasirati u pire ili pržiti, pa potom poslužiti uz pirinač ili testeninu.
Ukiseljeno povrće
Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije, kao što je to slučaj sa kiseljenjem kupusa, prepuno je hranljivih materija. U procesu kiseljenja povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B kompleksa i esencijalnih masnih kiselina.
Pirinač i ovsene pahuljice
Smeđem pirinču proverite datum koji piše na pakovanju, ali belom ne - ako se čuva na ispravan način, traje večno. Osim kao prilog mesu, povrću ili ribi, pirinač je odličan dodatak gustim supama ili toplim i hladnim salatama. Za doručak ga možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima, skuvati u mleku, a odličan je i u šniclama i jelima sa povrćem. Ovsene pahuljice takođe su jedan od asova iz špajza. Sadrže topiva vlakna i dobar su izvor gvožđa i vitamina B1, a osim za pripremu kaše koriste se i za kekse i mafine.
Jaja i pasulj
Zbog visokog procenta belančevina pasulj je odličan izbor za osobe koje ne jedu ili izbegavaju proizvode životinjskog porekla, a budući da ne sadrži gluten. Možete ga pripremati na brojne načine: od tradicionalnog variva, zapečenog s mesom i povrćem ili kao dodatak salatama i namazima. Jaja su jeftin izvor belančevina, a teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko različitih načina.
Autor: Pink.rs