AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević potvrdio je za Pink da svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanje koje je u Srbiji uvedeno kako bi se suzbila epidemija koronavirusa imaju pravo na punu platu, dok je poslodavac u obavezi da sprovede sve obavezujuće mere koje je propisala Vlada Srbije.

- Poslodavci su dužni da u ovoj situaciji obezbede i osiguraju bezbednost svih zaposlenih na radnom mestu. Izdali smo instrukciju koje se svi državni organi pridržavaju po pitnaju bezbednosti na radu, dok je obavezujuća i za sve ostale poslodavce - rekao je Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ministar objasnio, u slučaju da se neko od poslodavace ne bude pridržavao tih instrukcija i propisa Inspekcija rada, koja kako kaže, u okolnostima vanrednog stanja radi normalno, će ih sankcionisati.

- Bićemo rigorozniji kada su u pitanju kazne, jer sada nemamo pravo na grešku. Nama je briga o našim građanima na prvom mestu i ovim potezima i našim angažovanjem želimo da pokažemo da je to tako - ukazao jemm ministar Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

On je objasnio da u ovakvoj situaciji neće biti tolerisani ni dozvoljeni problemi niti propusti poslodavaca kojima se može ugroziti bilo koji zaposleni.

- Reagujemo odmah i istog momenta upućujemo instrukcije kako da se u ovakvoj situaciji reaguje. U ovakvim situacijama ne smemo da reagujemo pojedinačno, već moramo da propišemo za sve kako se u ovakvim situacijama reaguje - naglasio je ministar.

Svi stari u gerontološkim centrima bezbedni

- Znam da dosta građana brine za stanje najmilijih u gerontološkim centrima. Za sada je stanje potpuno stabilno. Imam redovnu komunikaciju sa svim gerontološkim centrima koji mi iz sata u sat šalju presek stanja - naglasio je ministar i dodao da gerontološki centri spadaju u priritet broj jedan te su tako omogućeni i video konferencijski pozivi stanara iz ovih centara s anjihovim najmilijima

#Novo jutro

#Zoran Đorđević

'