AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja korona virusa "sasvim izvesno uvodjenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova", koji će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Kon je rekao da je jasno da je korona virus u Srbiji u cirkulaciji, ali da nije uzeo maha, čemu su doprinele mere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredstava, "koje su dale prilično visok rezultat i usporile prenošenje virusa".

- Nema dileme da ukoliko se zabrana (rada školskih i predškolskih ustanova) uvede odmah, što jeste jedna opcija, ali mora dovoljno dugo da traje sve dok ne počne da pada broj obolelih, da ne dozvolimo da naknadno pojačamo epidemiju - kazao je Kon i dodao da što se tiče rada restorana i kafića, oni spadaju u zabranu javnog okupljanja za više od 100 ljudi, a da se ova mera ne odnosi na njih.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Kon je rekao da se testovi na korona virus rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su "na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na korona virus".

- To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas - rekao je Kon.

On je rekao da je "svaki dan bitan i da ako predjemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo".

- Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje - rekao je Kon.

#Predrag Kon

#koronavirus

'