AKTUELNO

"Vanredno stanje bi zahtevalo potpunu izolaciju, za sada nema potrebe za tim ali ukoliko se stanje bude menjalo, ne isključujem tu mogućnost", izjavio je danas predsednik Srbije.

Nakon što je u Srbiji registrovano 46 obolelih od koronavirusa, ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preduzme sve neophodne mere za zaštitu stanovništva. Predsednik Srbije sutra će doneti odluku o uvođenju vanrednog stanja na delu teritorije ili u celoj Republici Srbiji, saznaje Pink.

Ko i kada proglašava vanredno stanje?

Prema članu 200 Ustava Srbije, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje. Skupština donosi odluku o proglašavanju i ukidanju vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Ukoliko Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

Mere odstupanja ni u kom slučaju, po Ustavu, nisu dozvoljene u pogledu zajemčenih prava kao što su: ljudsko dostojanstvo, slobodan razvoj ličnosti, fizički i psihički integritet, zabrana držanja u ropstvu, čovečno postupanje s uvažavanjem dostojanstva ličnosti, pravo na sud, pravo da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije previđeno zakonom, sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti…

Šta znači "vanredno stanje"?

Vanredno stanje je objava države kojom se suspenduju izvesne normalne funkcije vlasti, upozoravaju građani da izmene svoje uobičajene načine ponašanja i kojom se naređuju državnim agencijama da realizuju već pripremeljne planove u slučaju vanrednog stanja. Vanredno stanje se može iskoristiti i kao obrazloženje za suspendovanje građanskih sloboda. Vanredna stanja se obično proglašavaju u vreme prirodnih nepogoda, tokom perioda građanskih nemira ili proglašenja rata (tada se ono u nekim zemljama naziva ratno stanje).

U nekim državama vanredno stanje i njegove posledice na građanske slobode i vladine aktivnosti su regulisane ustavima ili zakonima koji ograničavaju ovlašćenja koja se mogu dozvoliti ili prava koja se mogu suspendovati tokom vanrednog stanja.

Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je koronavirus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u katastrofe zbog kojih može biti proglašeno vanredno stanje.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Hoće li zbog koronavirusa biti uvedeno vanredno stanje i šta bi ono podrazumevalo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će doneti odluku o eventualnom uvođenju vanrednog stanja na delu teritorije ili u celoj Republici Srbiji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je večeras, u proceni rizika Ministarstva odbrane, od predsednika Srbije da preduzme sve neophodne mere za zaštitu stanovništva.

- Na osnovu odredbe člana 88, stav 2 zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije Aleksandru Vučiću i dostavilo mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana - izjavio je Vulin u vanrednim vestima TV Pink.

Video: TV Pink Printscreen

Ukoliko zbog narednih dešavanja u vezi sa koronavirusom bude potrebe, postoji mogućnost za uvođenje vanrednog stanja u zemlji, rekao je danas predsednik Srbije, ali istakao da za tim sada nema potrebe.

- Ako se uvede vanredno stanje, onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici -objasnio je on na konferenciji za štampu upitan da li će biti uvođenja vanrednog stanja, i da li se o tome trenutno razmišlja.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere i to bi zahtevalo potpunu izolaciju.

#Srbija

#koronavirus

#vanredno stanje

'