AKTUELNO

Posle Kine u kojoj epidemija jenjava, Evropa je trenutno najveće žarište koronavirusa.

Španija je uvela blokade širom zemlje u nastojanju da se izbori sa epidemijom koronavirusa, potvrdio je večeras premijer Pedro Sančez. Građanima je onemogućeno da napuštaju svoje domove, sem u slučaju kupovine hrane i lekova, zbog posla ili u hitnim slučajevima. 

Vlada je danas najavila nove drastične mere, a one stupaju na snagu u ponedeljak ujutru. Ljudima će i dalje biti dozvoljeno da koriste privatna vozila, ali samo za obavljanje dozvoljenih aktivnosti. 

Foto: Tanjug AP/Joan Mateu

Među nizom mera su i sledeće: restorani, barovi, hoteli, manji maloprodajni i obrazovni centri biće zatvoreni u celoj zemlji. Sve plaže su zatvorene i javni prevoz funkcioniše smanjenim kapacitetom. Pored svega, granice još nisu zatvorene. 

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je sve svoje policijske snage u okviru vanrednog stanja. Dato im je i ovlašćenje da vrše pretrese i provere ljude, robu, vozila i objekte, po potrebi. 

U Španiji je potvrđeno više od 6.250 slučajeva, a 193 osobe su preminule. 

Foto: Tanjug AP/AP Photo

Francuska proglasila karantin

Francuska je izvestila da je zabeležila još 800 novih slučajeva koronavirusa. Sada ukupno ima 4.499 potvrđenih slučajeva. Francuska zatvara sve delatnosti osim onih neophodnih i poručuje građanima da izlaze što manje.

Neće raditi kafići, restorani ni bioskopi te trgovine koje nisu prehrambene, izvestio je premijer. 

Javni prevoz će raditi, ali se građani pozivaju da ga koriste ograničeno.

Ono što ostaje otvoreno su prodavnice koje prodaju hranu, apoteke i benzinske pumpe.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Norveška zatvara sve aerodrome

Svi aerodromi u Norveškoj biće privremeno zatvoreni od ponedeljka, 16. marta, ujutru, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, saopštila je premijerka Erna Solberg.

Kako je navela, norveškim državljanima biće omogućen povratak u zemlju.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Norveška vlada spremna je da učini sve što je potrebno za pomoć ekonomiji zemlje pogođenoj zatvaranjem firmi zbog korona virusa, prenosi Rojters. Takođe će vlada zatražiti uvoz medicinske opreme iz Kine.

U Norveškoj je dosad zaraženo 907 ljudi, a preminule su dve osobe.

#Francuska

#Norveška

#koronavirus

#Španija

'