AKTUELNO

Dok se u medijima, društvenim mrežama plasiraju informacije, saveti, dok se vode rasprave na koji način se zaštiti od virusa, kako suzbiti širenje, kako se lečiti, na društvenim mrežama pokrenula se i lingvistička rasprava - kako se pravilno piše novi virus "Kovid-19" (COVID-19) - virus korona ili koronavirus.

Predsednik Odbora za standardizaciju jezika Sreto Tanasić objašnjava da je prema njihovom mišljenju pravilno virus korona, dakle, tako što se atributiv virus piše na prvom mestu.

"Ova konstrukcija u srpskom jeziku potpada pod atributivne konstrukcije, a u njima širi pojam dolazi ispred užeg, kao na primer: profesor Petrović, reka Morava, kruška oskoruša, drvo orah, lekar specijalista, bolest tuberkuloza, bakterija stafilokoka i sl. Pravilo je da u svim takvim konstrukcijama (sintagmama) širi pojam dolazi ispred užeg. Kako je korona samo tip virusa, normalno je da se po datom pravilu piše virus korona", objašnjava Tanasić.

Foto: Pixabay.com

Međutim, s njim se ne slaže dr Marina Nikolić, naučni saradnik u Institutu za srpski jezik SANU, koja je na sajtu Jezikofil napisala da je ispravno pisati koronavirus kao jedna reč.

"Koronavirusi je opšte ime za grupu virusa, dobijeno na osnovu izgleda, koji asocira na venac (lat. corona). U domaćim medijima nalazimo različita rešenja za pisanje ovog novog smrtonosnog virusa, ali dok ne dobije zvanično ime, koristićemo i dalje naziv cele grupe, koji ćemo pisati, kao što i naši priručnici predlažu - sastavljeno", objašnjava Nikolić.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

Ona dodaje da postojeći priručnici još uvek ne pišu o ovom tipu virusa, ali se pridržavaju pravila koje se primenjuje i u naučnoj terminologiji, a to je da se spojeno pišu nazivi grupe virusa (npr. rabdovirusi, reovirusi, retrovirusi i sl.), a odvojeno ukoliko se radi o virusu bolesti koju on izaziva (npr. HIV virus / virus HIV-a, ebola virus / virus ebole, rubeola virus / virus rubeole i sl.)

#koronavirus

#lingvisti

#pravilo

#reč

'