AKTUELNO

Ako vam nije preporučena kućna samoizolacija onda vam zalihe u kući nisu potrebne.

Dok su police sa pojedinim artiklima u supermarketima na udaru, zbog stvaranja nepotrebnih kućnih zaliha i straha od koronavirusa, postavlja se pitanje da li su i kome one zaista potrebne. 

Umesto da jurite od prodavnice do apoteke i trošite novac ili povećavate minus na kartici kupujući gomilu namirnica koje vam ne trebaju i sredstava za čišćenje koja ćete nagurati na već prenatrpane police, evo saveta koju vrstu hrane da koristite i koju da nabavite, ali samo ako je neophodno da dve nedelje provedete u kućnoj samoizolaciji.

Da panična kupovina ne pojede naše ionako tanke novčanike najbolje je da stavite na papir ono što zaista koristite i mislite da će vam trebati tokom dve nedelje a da uz to one imaju i nutritivnu vrednost.

Vratimo se osnovama

Stvari koje bi trebalo da nabavite su konzervirani paradajz kao osnova ili dobar dodatak gotovo svakom jelu. Isto važi i za kocke za supu. Pirinač, testenina i obilje orašastih plodova, čak iako ih ne pojedete mogu da se potroše i posle perioda samoizolacije.

Ovas, zob i slične pahuljice (bez šećera) nisu loša osnova za kaše koje mogu da se prave i sa vodom za slučaj da nemate sveže mleko u kući.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko ste intolerantni na neku hranu dobro je da nabavite dovoljno alternativnih proizvoda poput brašna bez glutena, bademovog, sojinog ili kokosovog mleka.

Osim što jelu daju "ono nešto" začini su korisni i zdravi. Uz to, ne moraju da budu sveži. Osušena mirođija, bosiljak, origano ili biber, kurkuma ili  ljuta papričica podićiće ne samo jelo već i vaše raspoloženje.

Kvalitetni protein

Prerađena hrana nije dobra opcija, pa iako su paštete, viršle, mesni naresci i gotova jela dobar izgovor za skladištenje oni neće mnogo podići vaš imunitet.

Bolje je da u frižider i zamrzivač ubacite par pakovanja kvalitetnog mesa, ribe, jaja ili sira kako bi vašem telu obezbedili dovoljne dnevne proteinske potrebe. Ako niste ljubitelj proteina životinjskog porekla opredelite se za pečurke, mahunarke, semenke, orašaste plodove ili sveže spremljeni namaz od, recimo, leblebije.

Sveža hrana

Iako je najbrže police prepuniti konzerviranom ribom a zamrzivač mesom, sveže voće i povrće je nezamenljiv saborac vašeg imuniteta. Čak iako ste u samoizolaciji uvek vam neko može doneti ove namirnice do vrata a krompir, šargarepa, luk, batat, jabuka, limun mogu da se čuvaju nedeljama ako se pravilno skladište na terasi, špajzu ili frižideru.

Foto: Unsplash.com

Posle svežeg, najbolje je smrznuto voće i povrće, uz to je lako za pripremanje ili dodavanje jelima kao i sve popularnijim smutijima.

U ovim okolnostima treba koristiiti namirnice bogate vitaminom Ce  poput brokolija, kelja, pomorandže, limuna ili bobičastog voća  koga uvek ima u zamrznutom obliku. A u kućnoj apoteci svakako već imate neki vitamin, samo pogledajte rok trajanja. To ne znači da telo treba da zatrpavate vitaminima i suplementima jer ga ne treba zbunjivati. Naš imuni sistem treba držati budnim, a ne uspavanim.

Takođe, pražnjenje rafova sa flaširanom vodom, toaletnim papirom i ubrusima je krajnje besmislemo ako u kući imate sapun i vodu.

Najgore utrošen novac je bačeni novac. Ako imate viškove i nepotrošene zalihe podelite ih sa porodicom, prijateljima i komšijama. Ili ih dajte onima koji i inače nemaju dovoljno.

#Hrana

#Karantin

#Zalihe

#koronavirus

'