AKTUELNO

U Skupštini Srbije danas će na poziv predsednice parlamenta Ane Brnabić biti održan novi sastanak poslaničkih grupa o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Brnabić je poziv uputila svim poslaničkim grupama, organizacijama CRTA i CeSID, Transparentnost Srbija, kao i međunarodnim partnerima koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.

Na dnevnom redu sastanka je primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Trebalo bi da se razgovara o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Zakona o Ustavnom sudu koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a je pripremila nacrte izmena i dopuna ovih zakona, a učesnici sastanka su pozvani da daju svoje komentare na nacrte izmena i dopuna zakona koji bi se potom uputili skupštini na usvajanje.

- Ovo će biti prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni ODIHR preporuka - stoji u pozivu poslaničkim grupama.

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Na razgovore će doći poslaničke grupe vladajuće koalicije, a učešće je najavila i koalicija "Srbija protiv nasilja".

Oni su sinoć saopštili da je odluka da učestvuju na kolegijumu Skupštine Srbije doneta na sastanku u, kako je rečeno, punom sastavu.

Koalicija SPN je navela da je postigla dogovor i o zajedničkim ciljevima i insistiranju na sprovođenju svih preporuka ODIHR pre održavanja izbora.

Prema rečima, člana Predsedništva Novog DSS-a Miloša Stankovića predstavnici koalicije NADA neće učestvovati na kolegijumu, jer smatraju da je sada kasno da se razgovara o elementarnim uslovima za izbore.

Prethodni sastanci na poziv predsednice parlamenta održani su 1. i 3. aprila i na njima su učestvovale gotovo sve poslaničke grupe, osim poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Ekološkog ustanka" Aleksandra Jovanovića Ćute.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić raspisala je 3. aprila izbore za odbornike Skupštine grada Beograda za 2. jun.

Prethodno su vlast i opozicija na dva sastanka u parlamentu razgovarali o izbornim uslovima i tada je Brnabić rekla da je vlast prihvatila dva od tri uslova opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, da RTS i RTV izveštavaju profesionalno i budu dostupni svima, a nije prihvaćen zahtev za spajanje beogradskih sa preostalim lokalnim izborima.

Brnabić je tada poručila i da ne odustaje od dijaloga i zakazala novi krug razgovora.