AKTUELNO

Uzroke nesreće utvrdiće istraga, a o njima ne treba nagađati, tvrde stručnjaci za 'Novo jutro'.

Prekjuče je Srbija ostala zatečena informacijom o strašnom udesu u kojem je učestvovao pevač Darko Lazić, koji se sada bori za život. U neverici smo dočekali i vest o tome da je juče saobraćajnu nesreću doživela i pevačica Nataša Bekvalac koja je, na sreću, prošla bez povreda.

Čitava plejada vrhunskih muzičara izgubila je život upravo na drumu - Toše Proeski, Ljubiša Stojanović Luis, Darko Radovanović, Nebojša Saveljić, Hašim Kučuk Hoki...

Darko Lazić je već 2016. godine doživeo je saobraćajnu nezgodu kada je pao sa motora. On je tada ozbiljno povredio rame, a posledice su ostale. Rame mu je tada rehabilitovao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Milan Mileusnić. On ističe da je politrauma koju je Lazić zadobio u nesreći u utorak izuzetno teška.

- Oporavak upravo zavisi od mogućnosti sanacije vitalnih organa. Sad je jako važno održati njegove vitalne funkcije. Rehabilitacija će zasigurno biti duga - kaže za "Novo jutro" dr Mileusnić.

Foto: TV Pink

Pevačica Milena Ćeranić doživela je u avgustu ove godine udes na putu ka Podgorici, na sreću bez posledica po zdravlje, i kako kaže, u ovakvim situacijama ne sme biti mesta nagađanjima.

- Jako boli kada se govori i o bezazlenijim stvarima, a kamoli o ozbiljnostima kao što je saobraćajna nesreća u kojoj je ugrožen život mladog momka - kaže pevačica za Pink.

Ocenjuje da su mladi ljudi skloni porocima, a brza vožnja na neki način može biti jedan od njih.

Želim mu brz oporavak i da mu pošaljem pozitivnu energiju - poručila je Ćeranićeva. Poučena iskustvom, kaže, nikada neće sesti za volan ako je prethodno popila i kap alkohola. Ističe da je nesreća koja se dogodila Laziću apel mladima i pokazatelj posledica vožnje u alkoholisanom stanju.

Foto: TV Pink

Kada je reč o saznanjima da je Laziću dva sata nakon udesa izmereno 1,39 promila alkohola u krvi, saobraćajni inženjer i sudski veštak Vladimir Simidžija kaže da ne treba voziti automobil, koji on naziva "oružjem", ali da je moguće da uzrok udesa i nije bio alkohol.

- Uzroci udesa mogu biti brojni. Na osnovu posledica (oštećenja na vozilu i samog stanja pevača) nameće mi se zaključak da je Lazić vozio brzo. Možda je zaspao, pa tek onda je možda uzrok alkohol. To će utvrditi istraga, ali pretpostavljati jedno, drugo ili treće nije dobro - kaže za Pink Simidžija.

Ističe da je mnogo pretpostavki, a da je slučaj izuzetno ozbiljan da bi se dopustile spekulacije. Uviđaj i istraga otkriće razloge udesa, ponavlja Simidžija.

Foto: TV Pink

Mileusnić očekuje detaljan skrining krvi, odnosno urina Darka Lazića kako bi se utvrdilo da li je bilo konzumacije narkotika.

- Ne mora se sve pripisati narkotiku. Smatram da je zamor ključna reč - kaže dr Mileusnić.

Budući da se Laziću nesreća desila po povratku sa nastupa, Ćeranićeva ističe da je loša strana pevačke karijere ta što je osoba uvek u pokretu i uvek u putu.

- Ja prva posle svirke jedva čekam da se vratim kući i legnem u svoj krevet. Nije lako spavati svuda, ali ni voziti posle dugog nastupa. Zato je najlakše uzeti vozača koji će nas savesno dovesti od tačke A do tačke B. Trenutak nepažnje može izazvati katastrofalne posledice. Dešavalo mi se da mi pada glava i to je strašna stvar. Dva puta mi je upravo zbog umora prošao život pred očima. Zato unajmljujem vozača jer je to najbezbednija solucija - kaže Ćeranićeva.

Foto: TV Pink

Simidžija ističe da automobili ubijaju svakodnevno i da je reč o takvom oružju koje ubija iznenada, neželjeno i neočekivano. U momentu udesa, kaže, vozač čini sve da ga spreči, ali često ne uspeva.

- Samo kočenje nije toliki uzrok nastanka nezgode. Mnogo je drugih faktora koji se dešavaju u trenutku. Vozači ne vode računa o bezbednosti i retko ko je naučen da radi ono što je bezbedno u saobraćaju. Vozim od 1962. i od tada sam imao samo jednu saobraćajnu nesreću, baš zbog načina ponašanja u saobraćaju na koji sam naučen. Brzina je osnovni faktor rizika i izazov kojem možete da odgovorite samo ako se naviknete na određeno ponašanje. Interesantno je da mladi vozači posle godinu dana prave više nezgoda nego odmah po polaganju, jer se opuste i postanu samouvereni. Nameće mi se da takve vozače, posle godinu dana, treba pozvati na dodatni kurs - ocenjuje Simidžija.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

Foto: TV Pink

#Darko Lazić

#Nesreća

'