AKTUELNO

Španska misica Olat Bilbao Gonzales (20) i Strahinja Stojanović (28), pod čiji je "audi" u petak podmetnuta bomba, dali su izjave policiji povodom slučaja za koji se sumnja da je reč o nastavku obračuna kriminalnih klanova, nazvanično saznaje "Blic".

Oni su pukim slučajem izvukli živu glavu, a u ovom trenutku nije poznato da li je Stojanović inspektorima ukazao na to ko bi mogao biti naručilac njegove likvidacije.

Špankinja, koja je poveđena i u teškom stanju, sa prelomom potkolenice, smeštena u KBC Zemun, smogla je snage da inspektorima opiše dramatičnu eksploziju koju je preživela.

Prema saznanjima, bivša misica Marbelje, krenula je ka „audiju“ sa Strahinjom kada se na trenutak on vratio do stana jer je zaboravio mobilni telefon. Neposredno nakon toga bomba je eksplodirala i teško povredila devojku.

Sve se desilo u petak oko 2.30 sati u naselju Galenika u Beogradu.

Okupljeni stanari obližnjih zgrada u Ulici Svetozara Papića kažu da je detonacija bila izuzetno jaka, a da je vlasnik vozila neposredno pre eksplozije ušao u auto, zatim ubrzo izašao iz njega, te je nekoliko sekundi kasnije „audi“ detoniran.

- Stigli su do vozila, ali je Strahinja zaboravio mobilni telefon, pa se vratio u zgradu da bi uzeo aparat. Devojka je otvorila vrata automobila, sela i odjeknula je eksplozija. Vozilo je izgorelo, a nju je detonacija bacila desetak metara dalje, gde je i nađena - kaže naš sagovornik upoznat sa istragom.

Hitna pomoć povređenu devojku s otvorenim prelomom potkolenice i brojnim posekotinama od srče prevezla je u bolnicu. Njeno stanje je stabilno.

Obavljen je uviđaj, a prvi rezultati ukazuju na to da je eksploziv bio postavljen ispod vozačevog sedišta. Kako je aktiviran, još se utvrđuje.

- Devojka je kolateralna šteta i prava meta je bio Strahinja, kod koga je ona došla. Ko bi i zbog čega želeo da mu se osveti, istražuje se. Zasad se ne može precizirati da li je ovaj pokušaj egzekucije povezan sa njegovom bliskošću sa kriminalnom grupom Slobodana Šaranovića koja je ratovala sa klanom Luke Bojovića. Takođe, nije poznato ni da li ima veze sa nekom od prethodnih likvidacija u prestonici - napominje naš izvor i dodaje da će se detaljno proveriti Stojanovićevo kretanje i kontakti posle izlaska iz zatvora.

Stojanović je iz zatvora izašao u aprilu, a robijao je zbog izazivanja opšte opasnosti. Prethodno je za njim bila raspisana poternica na osnovu koje je uhapšen u Holandiji i izručen Srbiji. U žiži javnosti bio je zbog kumstva sa Milošem Vidakovićem, za čije je ubistvo osuđena grupa bliska Slobodanu Šaranoviću. Pričalo se da je Strahinja u aprilu 2013. na Galenici ranio kuma, a razlog je bila Vidakovićeva žena. Iako je znao ko ga je povredio, Vidaković to policiji nije želeo da otkrije. Upravo se Stojanović pominjao i kao nalogodavac zločina u Budvi, 2. jula 2013, kada je naočigled 500 ljudi ubijen Vidaković. To ubistvo priznao je Miloš Vojnović, ali se u optužnici nije našlo ime Strahinje Stojanovića, već je kao nalogodavac bio naveden Branislav Šaranović.

Tokom postupka pred Specijalnim sudom Vojnović je ispričao da je Stojanović 2013. došao u Budvu sa zadatkom da ubije Luku Đurovića, bliskog saradnika Luke Bojovića. Vojnović je ispričao i da se mesec dana pre nego što će ubiti Vidakovića krio u stanu Stojanovića. U optužnici stoji da je Stojanovićev DNK nađen u stanu u Budvi u kome su se krili Miloš Delibašić i ostali optuženi za ubistvo.

Za učešće u toj likvidaciji, ali i u likvidaciji Nikole Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića, osuđen je i Strahinjin prijatelj Slaviša Novaković, koji je u bekstvu. Novaković je u bekstvu, a pominjalo se da je učestvovao u egzekuciji Radeta Rakonjca, prijatelja Luke Bojovića 2014.

Strahinji se izgubio trag posle likvidacije njegovog oca, krajem septembra 2015. godine, takođe u naselju Galenika, nedaleko od mesta gde je eksplodirao njegov automobil.

#Eksplozija

#Policija

'