AKTUELNO

Slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović (33) ni skoro dve i po godine posle zločina i dalje nije rasvetljen. Od same prijave nestanka pevačice i pronalaska njenog tela u kanalu u Borči izgledalo je kao da se sve urotilo da brutalni ubica nikad ne bude otkriven, piše Srpski telegraf.

Prema rečima izvora Srpskog telegrafa iz istrage, policiju je, kako se sumnja, i Zoran Marjanović (40), koji se tereti za ubistvo supruge, usmeravao na pogrešne tragove.

Pronađen čekić

- On je četiri sata posle Jeleninog nestanka slučaj prijavio policiji, a potom je inspektore upućivao na čoveka sa štapom i biciklistu koje je video na nasipu, što je bilo gubljenje vremena. Takođe, kuća Marjanovića nije pretresena istog dana kad je pronađeno telo jer su rodbina i prijatelji ukućanima izjavljivali saučešće. Čak je pronađen i čekić, ali je utvrđeno da njime pevačici nisu zadati smrtonosni udarci po glavi - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Foto: Portal Republika

Da je bilo propusta u istrazi, smatra i advokat Predrag Savić.

- Amateri da su radili istragu, mnogo bolje bi uradili neke stvari! Po svim pravilima forenzike, uništeni su mikrotragovi na telu. Druga veoma bitna stvar jesu brisevi s rana koji nisu uzeti, a na osnovu kojih bi tačno moglo da se zna kojim predmetom je pevačica usmrćena - priča Savić.

Foto: Portal Republika

Zametnuti što više tragova

Advokat Predrag Savić kaže da je sumnjivo koliko je propusta učinjeno, "kao da je neko hteo da zametne što više tragova".- Kao da je neko hteo da učini da istraga bude što nedelotvornija i neefikasnija. Mislim da je Jeleni povređeno pravo na život koje zahteva delotvornu istragu. Nosim se mišlju da se obratim Ustavnom sudu i potražim pravo zaštite. U jednom trenutku, kad to bude procesno-pravno moguće, da se zatraži pravo na život formalno i materijalno. U materijalnom smislu, niko ne može da vas liši života, dok u formalnom morate da imate pravičnu, delotvornu i efikasnu istragu - kaže Savić.

On dodaje da je najveći propust učinio jedan od veštaka koji je radio obdukciju.

- Po zakonu, on je trebalo da uradi sudski nalaz koji je, međutim, mnogo kasnije urađen, a koji je radio čovek koji nije vršio obdukciju. Pored toga, nikada nije saslušan obducent koji je radio obdukciju - kaže advokat.

Greške u istrazi brutalnog zločina uočili su i zaposleni u Centru za forenzička istraživanja (CFI).

Bazne stanice

- Naše zamerke su to što je kuća Marjanovića pretresena tek dvadesetak dana posle zločina, dok s porodicom Krsmanović niko nikad nije razgovarao, a u vezi s utvrđivanjem Jeleninih navika i možda nekih detalja koji bi doveli do rasvetljavanja okolnosti događaja - kaže Nenad Šipka, direktor CFI.

Foto: Portal Republika

Zamerke CFI

* u kombinovanom veštačenju učestvovao veštak-balističar iako Jelena nije ubijena vatrenim oružjem * na zajednički nalaz čekalo se više od 15 meseci nakon zločina u Borči * analiza baznih stanica vršena skoro dve godine kasnije * telo položeno na travu umesto na plastičnu podlogu * kuća Zorana Marjanovića pretražena dvadesetak dana posle zločina

Foto: Portal Republika

On objašnjava da je zamerka CFI i to što je analiza baznih stanica vršena skoro dve godine posle ubistva.

Foto: Srpski telegraf

- Jelenino telo je prilikom vađenja iz kanala položeno direktno na travu, a ne na plastičnu podlogu koja je neophodna da bi se sačuvali eventualni mikrotragovi na lešu ili sprečilo da se leš kontaminira drugim tragovima - priča Šipka.

Foto: Portal Republika

Pogrešni tragovi

* Zoran Marjanović prijavio nestanak žene četiri sata kasnije* pažnju istražitelja usmerio na biciklistu i čoveka sa štapom* "sumnjiv" mu bio i Jelenin fan koji se pojavio na sahrani* pričao da je pevačicu ubio psihopata sa Fejsbuka

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#dokazi

'