AKTUELNO

Ambasadora je ubio Mevlut Mert Altintas.

Bivši turski policajac, koji je ubio ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, bio je u obezbeđenju predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana osam puta od pokušaja državnog udara u toj zemlji u julu, prenosi turski list "Hurijet".

Dvadesetdvogodišnji Mevlut Mert Altintas, koji ubio ambasadora na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari, bio je osam puta druga linija obezbeđenja turskog predsednika, prenosi AFP pozivajući se na "Hurijet".

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu prethodno je juče američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u telefonskom razgovoru rekao da Turska veruje da iza ubistva ambasadora stoji muslimanski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u egzilu u SAD.

Kako prenosi "Hurijet", turske vlasti, koje optužuju Gulena i za neuspeli državni udar u julu, sada istražuju moguću povezanost Altintasa sa Gulenom, pogotovo jer je Altintas tog 15. jula javio policiji, gde je tada radio, da je bolestan.

U međuvremenu, 18 ruskih istražitelja je juče stiglo u Ankaru kako bi pomoglo u istrazi, nakon što su to dogovorili predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari otvorilo je mnoga pitanja, od toga kome i zašto odgovara atentat, ko će i zašto iz ovoga izaći kao poražen ili pobednik, kako će to uticati ne samo na rusko -turske odnose i rat u Siriji, te šta se može očekivati nakon ovog bezumnog čina.

Č.N.

#Redžep Tajip Erdogan

#Rusija

#Turska

#ambasador

'