AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 12. jula pritvor Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene i on je pušten iz pritvora. Ovaj sud je usvojio žalbe Marjanovićevih branilaca i preinačio rešenje Višeg suda kojom mu je pritvor bio produžen.

Advokat Nebojša Milosavljević rekao je za Novo jutro Televizije Pink da je velika stvar što su advokati Zorana Marjanovića uspeli da izdejstvuju da se njihov klijent nađe na slobodi.

- Velika je stvar što su advokati izdejstvovali da se nađe na slobodi, i da se brani sa slobode. To prevedeno znači da u ovom trenutku dokazi nisu tako jasni i jaki da bi Marjanovića zadržalli u Centralnom zatvoru. Njegovi advokati su ispoštovali zakonski rok da napišu prigovor protiv optužnice. On je pušten, mogao bi da se vrati u pritvor ako se ne bi odazvao na pozive suda - naveo je Milosavljević.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, ako se Marjanović ne bi odazivao na pozive suda i ako bi bio nedostupan sudskim organima, onda bi sud prvo naredio privođenje, a ukoliko i to ne bi uspelo, sud bi odredio pritvor.

- Videćemo odluku suda po prigovoru, da li će optužnica stati na pravnu snagu. Ako stane, to znači da je optužnica opravdana i kreće suđenje. U sudskom postupku, na glavnom pretresu, utvrdiće se njegova krivica, to da li je Zoran Marjanović kriv, ili nije kriv. U ovoj fazi postupka tužilaštvo ne utvrđuje krivicu okrivljenog, već to da li je on sumnjiv da se oprtužnica podigne - ocenio je Milosavljević.

Prema njegovom mišljenju, u ovom slučaju je aktivna uloga tužioca da dokaže krivicu.

Foto: Printscreen

- Tužilaštvo je u poziciji da dokaže da li je Zoran Marjanović kriv ili nije, a advokati će adekvatno da odgovore svojim argumentima - kazao je Milosavljević.

Odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" Boris Vuković rekao je da se došlo do paradoksalne situacije, da se još uvek istražuju sve okolnosti ovog zločina, dopunjava optužnica, traže novi dokazi, u smislu listinga, a da se čovek i dalje osumnjičen nalazi na slobodi.

- To praktično znači da on može da obiđe sve svedoke koji su davali izjave, na ovaj ili onaj način. Mislim da je ovo prvi slučaj u poslednjih deset godina da se neko osumnjičen za ubistvo brani sa slobode i da mu se ne da ograničenje kretanja. Sud treba da proceni na koji način Marjanović može da zloupotrebi svoju poziciju - kazao je Vuković.

Foto: Printscreen

- Ako nema dovoljno dokaza i ako Apelacioni sud smatra da Tužilaštvo nije uradilo svoj posao, zbog čega tu odluku nije doneo pre tri meseca. Zbog čega nije pustio čoveka pre dva meseca, nego baš sada, kada se tu došlo do kraja, kada se predala ta dopunjena optužnica - zapitao je Vuković.

Prema njegovim rečima, po nekim pravilima i po dosadašnjem iskustvu, ako ova optužnica stupi na snagu, znači da Zorana Marjanovića ponovo treba da vrate u zatvor.

- To treba jer je on sada već optužen za teško krivično delo, ubistvo svoje supruge. Meni je neverovatno da čovek optužen za ovako teško krivično delo bude na slobodi bez ikakvih ograničenja, nanogica, oduzimanja pasoša - kazao jeVuković.

Kako kaže, najveće pitanje je pronaći saučesnike jer ovakav zločin čovek nije mogao da učini sam.

- Možda ne saučesnike u izvršenju zločina, nego saučesnike u smisli prikrivanja dokaza. Mislim da je to sledeći korak koji ne sme da ostane misterija - ocenio je Vukovć.

#Jelena Marjanović

#Novo jutro

#Zoran Marjanović

'