AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine, i on će u toku popodneva biti pušten iz Okružnog zatvora.

Apelacioni sud je usvojio žžalbe Marjanovićevih branilaca i preinačio rešenje Višeg suda kojim mu je privor bio produžen 26. juna. Tom odlukom naloženo je da se Marjanović odmah pusti iz pritvora, u kojem je bio od 15. seprembra prošle godine.

- Nasuprot zaključku prvostepenog suda, Apelacioni sud nalazi da u odnosu na okrivljenog Marjanovića ne stoje razlozi za produženje pritvora, već smatra da okolnosti koje su u ranijem periodu ukazivale na postojanje osnova za pritvor, nisu takvog intenziteta te da samim tim ne ukazuju da je nužno zadržavanje okrivljenog u prtivoru po zakonskom osnovu po kojem je određen (uznemirenje javnosti) - precizirala je portparol suda Mirjana Piljić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon dopune istrage, podiglo novu optužžnicu protiv Zorana Marjanovića kojom ga tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine. I novom optužnicom, koja još nije potvrđena, Marjanović se tereti za isto krivično delo - teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

U detaljnom obrazoženju ove odluke Apelacioni sud je naveo da je po njegovom nalaženju za ocenu zakonskog osnova po kojem je Marjanoviću određen pritvor neophodno je razdvojiti zakonski odnov za pritvor - uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, od nesporne okolnosti koja se odnosi na zainteresovanost javnosti za ovaj konkretan slučaj, na koji se poziva prvostepeni sud u obraloženju pobijenog rešenja.

- Dakle, okolnost da je ovaj predmet izazvao veliku pažnju javnosti još od trenutka nalaženja tela sada pokojne Jelene Marijanović i po nalaženju Apelacionog suda uopšte nije sporno. Međutim, prvostepeni sud navedenoj okolnosti daje pogrešan značaj kada je povezuje sa uznemirenjem javnosti koja može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka - smatra Apelacioni sud.

Po njegovom stavu, zaintersovanost ili pažnja javnosti za konkretan slučaj nije isto što i uznemirenje javnosti, budući da zainteresovanost javnosti ne može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, niti zainteresovanost javnosti za kontretan slučaj, koja u ovom predmetu svakako postoji, predstavlja zakonski osnov za dalje zadržavanje okrivljenog u pritvoru.

- Stoga se između navedenih okolnosti mora napraviti jasna razlika, odnosno zainteresovanost javnosti za određeni slučaj se ne može poistovećivati sa uznemirenjem javnosti, budući da je priroda te dve okolnosti različita i da one same po sebi nose različite posledice - naglašava žalbeni sud.

Po njegovom stavu u ovom konkretnom slučaju ne postoje okolnosti koje ukazuju da usled načina izvršenja dela ili težine posledica uznemirenja javnosti takvo da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka na šta se osnovano ukazuje izjavljenim žalbama branilaca okrivljenih.

U sklopu ovakvog tumačenja odredaba člana Zakonika o krivičnom postupku, Apelacioni sud je imao na umu i činjenicu da je krivično delo izvršeno 2. aprila 2016. godine, te da je od izvršenja krivičnog dela protekao dug vremenski period od 27 meseci.

- Vremenski period od izvršenja krivičnog dela svakako ukazuje da intenzitet uznemirenja javnosti koji se u svakom slučaju može stepenovati, nije isti kao u prethodnom periodu, odnosno da je protokom vremena intenzitet razloga koji su ukazivali na postojanje ovog zakonskog osnova za pritvor izgubio značaj koji je imao u ranijem periodu - navodi se u odluci.

Dodaje se da je “prilikom donošenja ovog rešenja Apelacioni sud je imao u vidu i to da će se u toku celog postupka pritvor ukinuti čim prestanu da postoje razlozi na osnovu kojih je pritvor određen, zbog čega nalazi da dalje zdrazvanje okrivljenog u pritvoru nije nužno s obzirom da ne postoje okolnosti koji ukazuju da uznemirenje javnosti usled nacina izvršenja ili težine posledica krivičnog dela takvo da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka”.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine. Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva.

#Zoran Marjanović

'