AKTUELNO

Ovo je treća avionska nesreća u ovoj zemlji u poslednjih mesec dana.

Indonežanski teretni vojni avion Herkules C-130 srušio se danas u istočnoj provinciji Papui u lošim vremenskim uslovima, i svih 13 osoba na letelici je poginulo, saopštili su zvaničnici.

Avion je prevozio 12 tona hrane i cementa iz Timika za Vamenu, na razdaljini od oko 200 kilometara, a srušio se samo nekoliko minuta pre planiranog sletanja, rekao je načelnik vazdušnih snaga Agus Supriatna.

U avionu su bila tri pilota i 10 drugih pripadnika vojske. Veruje se da se avion srušio zbog loših vremenskih uslova i niskih oblaka u Vameni, glavnom gradu planinske oblasti Džajavidžaja, rekao je zamenik šefa vazduhoplovnih snaga na konferenciji za štampu.

-Iz kontrolnog tornja u Vameni su videli avion, ali nisu bili sigurni da su piloti videli pistu - rekao je Hadijan Sumintamađa. On nije isključio mogućnost da je avion udario u planinu. Istraga je u toku. Letelica je kupljena od Australije, ostalo joj je više od 60 sati do leta sledećeg rutinskog održavanja.

Avion je poleto iz Timike u 5.35 po lokalnom vremenu danas i srušio se četiri minuta pre nego što je trebalo da sleti u Vameni. Televizijski snimci pokazuju da su spasioci i meštani stigli do olupine i da su izneli sve žrtve. Ovo je treća ozbiljna avionska nesreća u Indoneiziji za manje od mesec dana. Indonežanski vojni helikopter srušio se 24. novembra blizu indonežanskog dela ostrva Borneo, kada su poginule tri osobe, a nedelju dana kasnije policijski avion sa 13 osoba srušio se u more na putu za ostrvo Batam, blizu Singapura.

S.A.

#Avion

#Indonezija

#Nesreća

#Poginuli

#Smrt

'