AKTUELNO

Pripremno ročište masovnom ubici Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca koji se tereti da je 4. maja prošle godine u krvavom piru ubio devet, a 12 žrtava teško ranio, zakazano je za danas u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Pa da podsetimo, Vrhovni sud Srbije odlučio je da će se suđenje okrivljenom Urošu Blažiću nakon odloženog pripremnog ročišta u Višem sudu u Smederevu premestiti i da će biti u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu zbog bezbednosti. Kako smo tada izveštavali, suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši Blažiću, koji se tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin počinio zločin, odloženo je i pre samog početka 23. maja u Višem sudu u Smederevu zbog incidenta sa roditeljima žrtava.

Inače, da podsetimo, i pored svih bezbednosnih provera na ulazu u zgradu smederevskog suda tog 23. maja, ali i detaljnog pretresa svakog člana koji je dobio poziv da prisustvuje pripremnom ročištu, došlo je do incidenta. Naime, nakon što su svi već ušli u sudnicu, okovani lancima na rukama i nogama, i sa pancirima na sebi pognute glave u pratnji deset čuvara ušli su u sudnicu okrivljeni. Međutim, kada su ožalošćeni videli ubicu svoje dece skočili su onako emotivno i impulsivno ka njemu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako smo tada izveštavali sa lica mesta, stražari su munjevito reagovali i trčećim korakom odveli okrivljene u sigurnu prostoriju koji su se u nekoliko navrata okretali da vide šta se dešava. Nekolicina čuvara ostala je da svojim telima zadržava roditelje žrtava u sudnici, a u pomoć su im pristigli ostali čuvari koji su pravili štit na vratima prostorije.

- Drama je trajala svega 15 sekundi! Kada su roditelji videli okovanog ubicu svoje dece onako emotivno, besno i slomljeno su reagovali. Nastala je galama i cika, čula se treska srušenih stolica i stvorila se neverovatna gužva. Neke od žrtve koje su teško povređene u maskaru počele su da plaču i da se tresu - navodi naš sagovornik.

Suđenje masovnom ubici i njegovom ocu iz tog razloga održaće se u sudnici Višeg suda u Beogradu, koja se nalazi u Okružnom zatvoru u Bačvanskoj ulici. Ova sudnica u Centralnom zatvoru otvorena je 2009. godine i ona je predviđena za održavanje suđenja viskog rizika.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Sudnica je napravljena po uzoru na najveću sudnicu u Specijalnom sudu u Beogradu. Naime, sudnica u Okružnom zatvoru podeljena je na tri dela, koja su odvojena debelim staklom. U prvom delom se nalaze advokati i sudsko veće, kao i oštećeni članovi porodice i oni ulaze na poseban ulaz. Na drugi ulaz sa lisicama na rukama i nogama biće uveden okrivljeni, koji dolaze iz posebnih prostorija i nema mogućnosti da se sretne sa bilo kim. Na treći ulaz ulaze posetioci koji žele da prate suđenje - podseća naš izvor.

- Mere bezbednosti ulaska u samu zgradu Centralnog zatvora su velike, pa tako na samom ulazu se nalazi prijavnica, gde se svi prijavljuju, a potom se predaje mobilni telefon koji ostaje kod čuvara. Tada se prolazi kroz skener, a oni koji dolaze na suđenja potom uz pratnju čuvara prolaze kroz još jedan skener, pa tek nakon toga ulaze u sudbnicu.

Autor: Aleksandra Aras