AKTUELNO

Albanski terorista Faton Hajrizi, odbegli robijaš i pripadnik OVK, 18. jula brutalno je ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića (34) u Loznici, a 36 sati kasnije likvidiran je nakon što je opet pucao na pripadnike MUP-a Srbije. Hajziri je prvi put ubio sa 15. godina i to ruskog vojnika Igora Nikolajeviča Koršunova, a sada se na društvenim mrežama pojavila njegova fotografija iz tog perioda i to u uniformi OVK.

Fatonova prva žrtva bio je Koršunova ruski pripadnik snaga KFOR. Koršunov je stupio u rusku armiju kao vojnik po ugovoru, i bio je pripadnik elitnih Vazdušno-desantnih snaga - padobranaca. U sastavu te jedinice je došao na Kosovo i Metohiju, kao mirotvorac. Hajrizi, kako su tada pisali ruski mediji, upucao ga je 29. februara 2000. u Srbici, dok je Koršunov čekao svog komandanta ispred štaba francuskog KFOR-a.

- Koršunov je preminuo 3. marta 2000. od zadobijenih rana u francuskoj vojnoj bolnici nedaleko od Kosovske Mitrovice, a sahranjen je u rodnom gradu. U školi u njegovom rodnom mestu 2015. godine otkrivena je spomen ploča, a svečanosti su prisustvovali i ruski veterani - naveli su ranije mediji i dodali da je Faton Hajrizi za to ubistvo odležao samo šest godina, od 27. Nakon toga Hajrizi je počinio još nekoliko ubistava, ali i drugih kriminalnih radnji, a ček devet puta je pobegao iz zatvora.

Foto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

Poslednji put Faton Hajrizi je pobegao 6. jula, a već 18. jula u Lipničkom Šoru u Loznici ubio je srpskog policajca Nikolu Krsmanovića, dok je njegovog starijeg kolegu Vjekoslava I. (50) teško ranio. Kobne večeri, sat vremena iza ponoći, Krsmanović i njegov kolega zaustavili su "mercedes" tutinskih registarskih oznaka i zatražili od dvojice putnika da predaju dokumenta prilikom redovne kontrole graničnog punkta u Lipovačkom Šoru. Iako su putnici iz "mercedesa" predali dokumenta, ubrzo je došlo do pucnjave. Faton Hajrizi ispalio je vatru u pravcu srspkih policajaca. Tom prilikom Krsmanović je od zadobijenih povreda preminuo, dok je njegov kolega teško ranjen. Vjekoslav I. krvav i povređen uspeo je da ispali nekoliko hitaca u pravcu napadača, ali je Hajziri pobegao.

Vozač "mercedesa" Mithat Hadžić iz Tutina nakon ubistva ostao je na licu mesta, i daljom istragom ustanovljeno je da je on taksista koji je Hajzirija prevozio iz Preševa ka Loznici. On je navodno, na saslušanju naveo "da mu je ubica rekao da ide kod Marka Markovića, koji je inače, vlasnik hotela u Bijeljini." Takođe, naveo je da mu je Hajrizi za tu vožnju navodno trebalo da plati 450 evra.

Foto: Printscreen YouTube/KTV - KOHAVISION

Dok je policija tragala za beguncem, dogodila su se još dva hapšenja, jedno u Bijeljini, a drugo u Mladenovcu. Lisice na ruke stavljene su narko-dileru Zoranu Radovanoviću, kao i njegovoj supruzi Ivani, inače, blogerki koja je na društvenim mrežama savetovala druge majke kako da rade i zarađuju od kuće. Oni su saslušani u nadležnim tužilaštvima i njima je, kao i taksisti određeno zadržavanje do 30 dana.

Nakon 36 sati potrage za ubicom srpskog policajca, Faton Hajrizi je likvidiran na obroncima Gučeva, 12 kilometara od mesta Lipnički Šor gde je nemilosrdno ubio Krsmanovića i ranio drugog policajca. Kako smo ranije preneli, Faton Hajrizi je ispalio veliki broj hitaca ka policajcima koji su pokušali da ga uhapse. Na svu sreću, niko od pripadnika MUP-a Srbije nije povređen tom prilikom jer su ih spasili panciri i šlemovi koje su nosili.

Kako smo ranije preneli, pored taksiste i bračnog para Radovanović, uhapšena su dva muškarca na Kosovu koji se dovode u vezu da su pomogli albanskom teroristi da 6. jula pobegne iz zatvora. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da je Faton Hajrizi oko sebe imao brojne jatake, kao i da je vođa te bande bio slovenski državljanin. Kako je pre nekoliko dana izjavio Dačić, slovenski državljanin unajmio je bračni par Radovanović, koji je zatim organizovao transport Hajrizija, a taj posao poverili su taksisti Tutincu.

Ko je bio odbegli Faton Hajrizi

Faton Hajrizi je, kako se navodi u njegovoj "biografiji" pored ubistva ruskog vojnika, osuđen je i za oružanu pljačku u Glogovcu, tokom koje je ranio dvojicu policajaca i vlasnika zlatare. Potom je, navodno, učestvovao u pucnjavi u kojoj su takođe, ranjena dva kosovska policajca, koji su pokušali da zaustave automobil u kom je bio. - Ja nisam onakav kakvim me policija prikazuje. Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina - izjavio je Faton Hajrizi u obraćanju na društvenim mrežama, posle nedavnog bekstva iz zatvora.

Autor: Aleksandra Aras